Akşam Gazetesi’nde önceki gün Özkan Tamirak imzalı ve manşetten verilen ‘Uludere devletle barıştı’ başlıklı haber, Roboski köylüleri tarafından yalanlandı. Haberde, köylülerin devletle barıştığı, köye bir çok yatırım yapıldığı ve birçok köylünün ise devlet tarafından memur yapıldığı şeklinde iddialarda bulunulmuştu.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, Roboski köyünde görüşülen ve söz konusu haberde ismi kaynak olarak gösterilen Veli Encü, hiçbir gazetecinin kendisini aramadığını, haberde yer alan ifadelerin kendisine ait olmadığını ve kendisinden habersiz adının kullanıldığını söyledi.

"ROBOSKİLİ DEVLETLE BARIŞMADI"

Haberi okur okumaz söz konusu haberi yazan gazetenin muhabirini aradığını söyleyen Veli Encü şöyle konuştu:

"Gazetenin haber merkezini aradım, muhabirle görüşmek istediğimi söyledim ama görüştürmediler. Bu bize atılmış bir iftiradır. Haberde yazılanlar tamamen yalandır ve o haberde hayal ürünü yazılanlardan bizim haberimiz yok. O muhabir köyümüzden kimi aramış, kim ona böyle konuşmuş, çıksın açıklasın. Biz biliyoruz ki o haber masa başında yapılmış, provokatif bir haberdir. Hiçbir Roboskili devletle barışmadı. Failleri ortaya çıkartılıp yargılanmadıkça da barışmayacaktır. Bunu bütün dünya böyle bilsin."

"HEM KATLİAMCI HEM İFTİRACILAR"

Katliamda oğlu Serhat Encü’yü kaybeden anne Halime Encü ise Akşam Gazetesine sert tepki göstererek "Bizi parayla satın mı alacak? Değil tazminat, dünyanın bütün mallını da verseler kabul etmeyeceğiz. Bizim çocuklarımızın katillerini gösterin, tek istediğimiz bu" diye konuştu.

Halime Encü şöyle devam etti:

"Haberi gördükten sonra defalarca gazeteyi aradık ama o haberi yazanla konuşamadık. Telefonlarımıza çıkmadı. O adama bir çift laf var: O haberi yazanı Allah’a havale ediyorum. Acaba hayatında bir kere Roboski’ye geldi mi, Roboski’nin yerini biliyor mu, bizi gördü mü, ne düşündüğümüzü biliyor mu ki bizim adımıza bizden habersiz yalan haberler yazıyor. Hem katliamcı hem de iftiracıdırlar."

"EĞER AKŞAM GERÇEK BİR GAZETEYSE ROBOSKİ'YE GELSİN..."

Roboskili ailelerden Faruk Encü ise, ilk günden beri devletten tek isteklerinin para değil olayın faillerini ortaya çıkarıp yargılamak olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Para onların olsun, istemiyoruz onların paralarını. Bizi parayla satın alabileceklerini mi sanıyorlar? O Akşam Gazetesi eğer gerçekten gazeteyse gelsin Roboski’ye gerçek neyse onu görsünler. Buraya gelmeden İstanbul’dan, Ankara’dan masa başında devletin talimatıyla haberler yapıyorlar, bize iftira atıyor. Amaçları aileler arasında ikililik yaratıp birliğimiz bozmak. Biz onların iftiralarına kanacak değiliz. Failler ortaya çıkarılıp yargılanmadıkça bizim devletle barışma gibi bir durumumuz olamaz. Bakan Beşir Atalay ilk gün gittiği korucunun evine paralar, hediyeler götürmüş, barıştığını sanıyor. Oysa o gittikleri evin olayda hayatını kaybeden insanlarla hiçbir ilgisi, yakınlığı yoktu. Biz şehit aileleri olarak adalet sağlanmadıkça devletle barışmayacağız"

"'PKK'NİN TEHDİT ETTİĞİ' İDDİASI DA YALAN"

Haberde geçen ‘PKK köylüleri tehdit etti’ şeklindeki iddiayı da yalanlayan Encü, "PKK hiçbir zaman bizi tehdit etmedi. Madem devlet bizi bu kadar düşünüp, kendince bizi PKK’den korumaya çalışıyor o halde, binlerce askeriyle köyü kuşattığı halde nasıl olur da PKK’nin bizi tehdit etmesini engelleyemiyorlar. PKK’nin bizi tehdit ettiği iddiası bir yalandır ve bu haber gibi psikolojik savaş yürütenlerin bir iftirasıdır," dedi.

"ÖNCE İFTİRA, SONRA HEDEF GÖSTERME"

Akşam Gazetesi’nin ilk gün Roboskili ailelere iftira attığını, ikinci gün ise yalan habere tepki gösteren Ferhat Encü’yü hedef haline getirdiğini hatırlatarak, "Akşam Gazetesi’nin amacını biliyoruz. Hem iftira atıyor hem de sonra bizi hedef haline getiriyor. Eğer zerre kadar vicdanı varsa bir muhabir göndersinler, Roboski’de ne olduğunu, gerçeği kendi gözleriyle görsünler" dedi. (anf)