Fransa’nın en köklü mizah dergilerinden Charlie Hebdo’nun çalışanlarına yönelik katliamı değerlendiren gazeteci Ragıp Duran, saldırıyı İslamofobi ya da İslami değerlerin aşağılanması şeklindeki açıklamaların kanlı eylemi meşru göstermek olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’ten Ahmet Şık’a konuşan Ragıp Duran, Charlie Hebdo’nun İslam’a karşı bir duruşu olmadığını, derginin bütün dinlerin fanatizmine karşı çizdiğini belirtti.

CHARLİE HEBDO RADİKAL LAİSİZMİ SAVUNUR

Uzun yıllar Fransa medyası için çalışan Duran, Charlie Hebdo’nun tüm dinlere aynı eleştirel mesafede olduğunu belirterek “Dergi radikal laisizmi savunur. İnançlara, hiçbir dine karşı olmayıp tüm dinlerin fanatizmine ve toplumsal dogmalara mizah yoluyla karşı duruşu vardır” dedi.

Charlie Hebdo’yu “Tipik bir 1968 Mayıs baharı ürünü” diye tanımlayan Duran şunları söyledi:

1969’da çıkan dergi Charles de Gaulle muhalifi olarak ilk yayımlandığında adı Harakiri idi. Ancak De Gaulle tarafından kapatılınca bu kez Charlie Hebdo adıyla yayınlarına devam etti. Hebdo haftalık anlamına gelir ve De Gaulle’e atıfla ismin başına da Charlie koydular.

Politik duruşu anarşisttir, radikal laisizmi savunur. İnançlara, hiçbir dine karşı olmayıp tüm dinlerin fanatizmine karşı bir duruşu vardır. Daha önce de Hıristiyanlık, papa ve Vatikan’la ilgili birtakım karikatür ve yazılar nedeniyle eleştiri konusu olmuş hatta hakkında davalar açılmıştı. Ancak Fransa mahkemeleri derginin yayınlarını basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmişti.

FRANSA BASIN TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK SALDIRI

Saldırının, daha önce de kundaklanan derginin tek bir yayına ilişkin olmadığını düşünen Duran, “Zamanlama ve ölü sayısı itibarıyla değerlendirdiğimizde çok profesyonel bir eylem. Yayın kurulu toplantısının olduğu gün ve saatte yapılmış. Geçmişte, 1960’ların başında, Cezayir savaşı nedeniyle OAS (Organisation Armée Secrète – Gizli Ordu Örgütü) isimli örgütün Fransa’da basına yönelik birtakım saldırıları olmuştu ama bu son olay, verdiği zarar itibarıyla Fransa basın tarihindeki en büyük saldırı” dedi.

Duran saldırı sonrasında Fransa’da İslamofobi odaklı tepkilerin oluşmasına ihtimal vermediğini ekledi.