Edirne'ye yürüyen mültecileri kışkırttıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve haklarında "Fransız ve Alman ajanı" diye haber yapılan 5 kişiye, Emniyet'teki sorgularında, bu yönde hiçbir soru sorulmadığı ortaya çıktı.

İsmail Saymaz'ın Radikal'deki haberine göre, İstanbul'dan Edirne'ye yürüyen Suriyeli mültecileri kışkırttıkları iddiasıyla gözaltına alınarak bazı medya organlarında "Fransız ve Alman ajanı" ilan edilen 5 kişiden birinin, kayıp kardeşini aramaya gelen Suriyeli Ali Fares olduğu ortaya çıktı. ‘Ajan’ ilan edilen diğer üç kişinin ise Fares’e yardım için gelen çocukluk arkadaşı Muhammed ile Muhammed'in İstanbul'da tanıştığı Fransız ve Alman iki genç kadın olduğu anlaşıldı. Fransız ve Alman vatandaşı Cherlotte Lecaille ve Nora Sophia Freggat’in uzun zamandır Türkiye’de yaşadıkları ve çalıştıkları ortaya çıktı. Beşinci kişinin de Suriyeli bir mülteci olduğu saptandı.

Avukat Arzu Aydoğan'ın verdiği bilgilere ve sorgu tutanaklarına göre, Suriye'de yaşayan Ali Fares'in kardeşi yaklaşık bir ay önce Avrupa'ya gidebilmek için ülkesinden ayrıldı. Ali Fares da kardeşini bulabilmek için Türkiye'ye gelip çocukluk arkadaşı olan Muhammed Fares'in evine yerleşti. Protestonun yapıldığı gün kardeşinin de kalabalık içinde olabileceğini düşünen Ali Fares, arkadaşı Muhammed ile buraya gitti. Bu iki Suriyeliye, Muhammed Faris'in arkadaşları olan Fransız vatandaşı Charlotte Lecaille ve Nora Sophia Frettag da eşlik etti.

SORU: BASINLA İLİŞKİNİZ VAR MI?

Suriyelilerin yürüyüşüne Esenturt'ta müdahale eden polis, grup içinde yer alan Suriye vatandaşı Ali Fares, Muhammed Fares ve Abdulsalam Sakkal ile Fransız Charlotte Lecaille ve Alman Nora Sophia Freggat'i gözaltına aldı. Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan beş kişiye şu sorular yöneltildi:

- Türkiye'de ne amaçla bulunuyorsunuz?

- İstanbul Otogarı'na ne amaçla ve ne zaman geldiniz?

- Birlikte gözaltına alındığınız şahısları tanıyor musunuz?

- Mülteci sorununa ilişkin Edirne'ye gittiniz mi?

- Türkiye'de gittiğiniz herhangi bir sivil toplum kuruluşu, sendika ve dernek bulunmakta mıdır?

- Türkiye'de iletişim halinde olduğunuz basın yayın organları bulunmakta mıdır?

'BEN KARDEŞİMİ ARIYORUM'

Ali Fares, kendisi gibi yakınlarını yitiren Suriyelilerle görüşüp onları videoya kaydettiğini söyledi. Fares, "Bugün kardeşimi bulmak için otogara arkadaşlarımla birlikte gittik. Otogarda protesto olduğunu gördüm. Ben protestonun içinde değildim. Aynı benim gibi akrabalarını ve çocuklarını kaybetmiş insanlara yardımcı olmak amacıyla kameramla çektim. Biz grubun dışındayken polis bizi aldı ve ekip aracına bindirdi" dedi. Muhammed Faris de "Ali'nin kardeşini bulmak için gruba katıldık. Bazı resimler çekip bazı insanlarla konuştuk. Amaç, yakınlarını kaybeden diğer insanlara yardımcı olmaktı. Yanlış bir şey yapmadık. Bir protestoya da katılmadık, sadece yürüdük" diye konuştu. Lecaille de otogara vardıklarında mültecilerin Edirne'ye doğru yürüyüşe geçtiğini, grubun içinde İngilizce bilenlerle konuştuğunu söyledi. Kamerasıyla bazı çekimler yapıp bunu sosyal medyada yayınladığını kaydeden Lecaille, "İnsanların kayıp olan ailelerini bulmayı amaçlıyorduk" dedi. Frettag da aynı yönde savunma yaptı.

Bu dört arkadaşın yanı sıra, grupla hiç tanışmamış olan Suriyeli Abdulsalam Sakkal adlı bir mülteci de gözaltına alındı. Edirne yolunun açılması için Esenler Otogarı'ndan yola çıktıklarını ancak polislerin izin vermediğini belirten Sakkal, "Yedi gün boyunca polisler sorunlarımızı çözeceklerini söylediler. Üç gün boyunca gazete röportaj olmadan bekledik. Bugün ise etrafımdaki kişilerle barışçıl amaçlı protesto yürüyüşü gerçekleştirdik. Polis aramıza daldı. Sadece beni aldı, diğerlerini dağıttı. Türk halkı ve Türkiye hükümetiyle herhangi bir problemimiz yok” diye konuştu.

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında işlem yapılan beş kişi, Yabancılar Şubesi misafirhanesine kondu. Beş kişi hakkında sınır dışı işlemi yapılacağı ifade ediliyor.

Avukat Arzu Aydoğan, beş kişinin kimlikleri ve fotoğraflarının yayınlanarak, haklarında "provokatör ajan" diye haber yapıldığını ve suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

YILLARDIR TÜRKİYE’DE YAŞIYORLAR

Öte yandan, aynı gazeteler tarafından “Türkiye’yi karıştırmak için gelen ajanlar” olarak ilan edilen Cherlotte Lecaille ve Nora Sophia Freggat'in de uzun zamandır Türkiye’de yaşadıkları ve çalıştıkları ortaya çıktı.

BirGün gazetesinden Can Uğur'un haberine göre, Lecaille 4 yıldır Fransızca öğretmenliği yaparken Sophia ise yüksek lisans için Türkiye’de uzunca bir süredir bulunuyor.