Konda, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin raporunda, o dönem AKP ve eylemciler tarafından ortaya atılan iddialara inanma oranlarıyla hangi televizyon kanallarının izlendiği arasındaki bağı da ortaya koydu.

Gezi eylemlerinin başladığı Haziran 2013 ile önceki beş ay boyunca kanalların izlenme oranlarında yaşanan değişimin ele alındığı bölümde, şu ‘malûm’ ancak çarpıcı sonuç tespit edildi: ‘Muhalif‘ addedilen kanalların izlenme oranları ‘Gezi‘ sırasında elle tutulur oranda arttı:

Araştırmada, televizyon kanalları dört farklı gruba ayrıldı:

1- Söylem ve haber içeriklerinde iktidar desteği olan kanallar;

2- İktidara muhalif yayın yapan kanallar;

3- Genel izleyici kanalları

4- Haber kanalları.

MUHALİF KANALLAR ‘TAVAN YAPTI’

* Buna göre, muhalif kanalları tercih etme oranında ciddi oranda artış kaydedildi. Öyle ki, önceki aylarda toplum genelinde izlenme oranı yüzde 2’nin altında kalan Halk TV, Temmuz ayında yüzde 8’e yükseldi.

* Ulusal Kanal’ı tercih edenlerin oranı da beş ay boyunca arttı.

* Konda, bu rakamları ‘rating’ kavramıyla ilişkilendirilmemesi gerektiği notunu düştü.

PENGUENLER’İN İZLENME ORANI AZALDI

* Gezi eylemlerinin Türkiye çapına yayıldığı 31 Mayıs-1 Haziran gecesinde, CNNTurk’ün penguen belgeseli yayımlaması nedeniyle ‘penguenler‘ olarak adlandırılan ana akım haber kanalları, Haziran ve Temmuz 2013′te izleyici kaybetti. Araştırmaya göre, NTV ve Habertürk, Gezi sonucunda takipçilerinin yaklaşık yüzde 20’sini kaybetti. Konda, CNNTurk’ün izlenme oranındaki değişimin araştırmanın hata payı dâhilinde kalması nedeniyle yorum yapmadı.

Araştırma, iktidar ve Gezi eylemcilerinin iddialarının, iktidara yakın veya muhalif medyayı takip etme eğilimiyle ‘doğru orantılı‘ olduğunu ortaya koydu.

MUHALİFLER DAHA SABİT FİKİRLİ!

Konda, muhalif kanalları izleyenlerin biraz daha sabit fikirli olduğunu da ‘ortaya çıkardı’. Örneğin, iktidarın ‘dış mihrak’ iddiası toplum genelinde diğer iddialarına kıyasla daha fazla ‘itibar’ görse de, Halk TV ve Ulusal Kanal izleyicileri bu iddiaya da diğerleriyle hemen hemen aynı oranda karşı durdu. Aynı ‘sabit fikirlilik‘, iktidara yakın medyayı takip edenler arasında gözlemlenmedi.

Konda, ‘penguen‘ sıfatının müsebbibi olan CNNTürk izleyenlerin büyük yüksek oranda eylemcilerin iddialarını doğru bulmasını ‘şaşırtıcı‘ diye niteledi.