Uluslararası medya kuruluşları tarafından oluşturulan Bir Özgür Basın Koalisyonu (One Free Press Coalition) tarafından ilk kez hazırlanan ‘en acil tehdit altında bulunan’ gazeteciler listesinde Türkiye’den de Pelin Ünker yer aldı. 10 kişilik listede Türkiye’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı da yer aldı.

Reuters, Financial Times ve Associated Press’in de aralarında bulunduğu kurumlar tarafından oluşturulan platform, amacını “gerçeğin peşinde oldukları için saldırıya uğrayan gazetecileri savunmak” olarak açıkladı.

Her ay yayınlanacak listelerin ilkinde Türkiye’den Paradise Papers yazı dizisiyle ilgili Binali Yıldırım ve çocuklarının açtığı davada para ve hapis cezasına çarptırılan gazeteci Pelin Ünker de yer aldı.

Ünker DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanında gazeteciler baskı altında. Böyle bir listede yer almak elbette üzücü ama bu tip oluşumlar gazetecilerin seslerini duyurabilmesi için çok önemli” dedi ve ekledi:

“Kendi adıma yalanlanmayan, salt gerçeği yansıtan haberlerimden dolayı cezalandırılmak istemiyorum. Bu vesileyle cezaya konu olan haberlerimi bir kez daha hatırlatmak isterim. Paradise Papers  dünyanın dört bir yanından 372 gazeteci tarafından haberleştirildi. Ancak ceza alan tek gazeteci benim… Ben ceza alsam da gerçek değişmeyecek. Çünkü bu şirketler gerçek. Gazeteciler baskı altında olsa da kamuoyunu ilgilendiren gerçekler haberleştirilmeye devam edecek.”

Ünker, Cumhuriyet gazetesinde Kasım 2017’de yayımlanan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore şirketlerini konu alan Paradise Papers yazı dizisi nedeniyle 8 bin 660 lira para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Ünker, Alev Coşkun’un gazete yönetimine gelmesinin ardından gazeteden ayrılmıştı

Listede ayrıca öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı da yer alıyor. Kaşıkçı son olarak 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’na girerken görülmüştü.

Listede yer alan diğer gazeteciler Suudi Arabistan’da kadın hakları konusunda blog yazdığı için tutuklanan Eman El Nafjan, Myanmar’da tutuklu olan Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, haberleri nedeniyle saldırıya uğrayan Kolombiyalı gazeteci Claudia Duque, Moritanya’da tutuklanan blogger Mohamed Cheikh Ould Mohamed, Güney Sudan’da tutuklanma tehditleri alan Juba Monitör gazetesi editörü Anna Nimiriano, Kamerun’daki Afrik 2 radyosu muhabiri Thomas Awah Junior, Vietnam’da insan hakları blogu yazan ve bundan dolayı cezaya çarptırılan Tran Thi Nga.