8 muhabir ve yazarı ile 19 dağıtımcısı katledilen, hakkında 20 kapatma kararı çıkan, çalışanları toplam 147 yıl hapis cezasına çarptırılan Özgür Gündem, yarın okuyucusuyla buluşuyor.

30 Mayıs 1992'de yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesi, yayın yaptığı dönemin koşulları itibarıyla Kürt basını için günlük yayın yapan tek gazete olurken, tüm ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, emekçilerin, yoksulların sesi olmaya çalıştı. 27 çalışanı katledilen gazete, 14 Nisan 1994'te kapatıldı.

GÜNLÜK VEDA EDECEK

Özgür Gündem kapatıldıkça başka adlar altında yeni bir gazete çıkarılarak yayın devam ettirildi. Özgür Gündem geleneğinden gelen gazetelerin Hafız Akdemir'den Apê Musa'ya kadar 67 çalışanı, JİTEM ve Hizbul- Kontra tarafından katledildi. Hakkında açılan davalarda 20 kapatma kararı çıktı. Bu mirasla yayın hayatına halen devam eden Günlük Gazatesi, yayın hayatına son verirken, Özgür Gündem ise yarın okuyucusuyla buluşacak.

ÖZGÜR ÜLKE 3 DEFA BOMBALANDI

Gazete yayına girdiği 7. gününde Amed (Diyarbakır) muhabiri Hafız Akdemir karanlık güçler tarafından katledilmişti. Ferhat Tepe, Nazım Babaoğlu başta olmak üzere 30 muhabiri öldürüldü. OHAL Bölgesine girişi yasaklanan gazetenin dağıtımını üstlenen dağıtımcıları öldürüldü. 14 Nisan 1994’te kapatılan gazetenin ardından yayınlar çeşitli isimlerle devam etti. Baskı, sansür ve cinayetlerin durmadığı 21 yıl boyunca 30’dan fazla gazete kapatıldı. Özgür Gündem’in ardılı olan Özgür Ülke gazetesi 28 Nisan 1994 yılında yayına başladı. Gazetenin üç bürosu 3 Aralık 1994’te bombalandı. Saldırılarda Ersin Yıldız yaşamını yitirirken gazetenin 21 çalışanı da yaralandı. Bombalama emrinin dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından verildiği belgeleriyle ortaya çıktı.

ANF