Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için yargılanan Nadire Mater, Jülide Kural, Murat Uyurkulak, Hasan Cemal ve Yıldırım Türker ile yazar İlham Bakır'ın karar duruşmaları görülüyor. Geçtiğimiz duruşmada mütalaasını veren savcı, 7,5 yıldan 10,5 yıla kadar hapis cezası istemişti.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ile çok sayıda kişi izledi.

MATER'E 1 YIL 3 AY CEZA

Evrensel'de yer alan habere göre ilk olarak hakim karşısına çıkan Nadire Mater, "Davanın açılmasını gerektiren bir durum olmadığı açıkça ortada dosyanın düşürülmesi gerekiyor" dedi. Savcının 10.5 yıla kadar hapsini istediği Mater'in avukatı Meriç Eyüboğlu esas hakkındaki savunmasında, gazete çalışanları hakkında sıklıkla davalar açıldığı ve baskılar arttığı için kampanya başlatıldığını hatırlattı.

Eyüboğlu, AİHM kararını göstererek "Bir yazının terörü teşvik edip etmediğine bakmak için yalnızca mesajı verenin kim olduğuna bakmak yeterli değil şiddet olgusunun araştırılması gerekir" dedi. AİHM ve AYM'nin basın ve ifade özgürlüğüne dair kararlarından da örnekler vererek "Yazıların şiddet konulu olup olmadığına bakılmaksızın nerede yayınlandığına bakılmış" diye konuştu. Eyüboğlu, Mater'in beraatini talep etti. Mater, gazetenin 9'uncu sayfasındaki 'YPS' haberi sebebiyle terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı erteleyen mahkeme, gazetenin 8'inci sayfasındaki yazıdan dolayı da 10 ay hapis cezasına çarptırdığı Mater'in cezasını 6 bin lira para cezasına çevirdi.

TÜRKER'E 2 YIL 3 AY CEZA

Yıldırım Türker'in katılmadığı duruşmada esasa ilişkin savunma yapan avukatı Emel Ataktürk Sevimli de AİHM kararlarından örnekler vererek savunmasını tamamladı. AİHM'in ifade ve basın özgürlüğü söz konusu olduğunda bir standart oluşturmaya çalışmış olduğunu belirten Sevimli, "Basının devleti önceleyen bir lisan kullanma mecburiyeti yoktur. Basın kendisine tanınmış olan hak ve özgürlükler çerçevesinde ne yayınlayacağına kendisi karar verir. Dünyadaki örneklerinde de böyledir. Örgütler örgüt adıyla, söz konusu örgüttekiler de gerilla olarak verilmiştir dünyadaki saygın basın kuruluşlarının terminolojisinde" dedi.

AİHM'de Türkiye'yi temsil eden Ayşe Işıl Karakaş'ın geçtiğimiz yıl suduğu istatistiksel verileri hatırlatan Sevimli, "Karakaş, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan sonra AİHM'de aleyhine en çok başvuru yapılan 3'üncü ülke olduğunu söyledi. Yapılan başvuruların kabul edilmesinde ise 1'inci sırada" diye savunmasını tamamlayarak beraat talebinde bulundu. Kararını açıklayan mahkeme, Türker'e terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Cezayı Türker'in yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle 1 yıl 10 aya indiren mahkeme, cezanın ertelenmesine karar verdi.
Duruşmalara devam ediliyor.