Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma davasında yargılanan gazetecilere hapis ve para cezaları verildi. 7 bin TL para cezası alan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter savunmasında, “Babam Musa Anter’in köşe yazarlığı yaptığı gazeteye destek vermek benim için onur meselesidir” dedi.

Özgür Gündem gazetesi ile başlatılan dayanışma kampanyasına katılan Ayşe Batumlu, Derya Okatan, Dicle Anter, Necmiye Alpay, Kamru Başer ve Faruk Balıkçı, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Anter, Alpay ve Okatan hazır bulunurken, diğer gazeteciler katılmadı. İlk olarak dilbilimci Necmiye Alpay ifade verdi.

ALPAY DAVASI ERTELENDİ

Duruşmada, mahkeme heyeti verdiği kararında, Alpay’ın dosyasının Özgür Gündem Ana Davası’nın görüldüğü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesinin sorulmasına karar verdi. Heyet, duruşmayı 28 Mart gününe erteledi.

BALIKÇI'YA 6 BİN TL CEZA

Alpay’ın ardından gazeteci Faruk Balıkçı’nın yargılandığı davanın duruşması görüldü. Balıkçı’nın katılmadığı duruşmada, avukat Özcan Kılıç savunma yaptı. Kılıç, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları göz önüne alındığında haber ve yazıların suç teşkil etmeyeceğini kaydetti. Kılıç’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti verdiği kararında, “Örgüt propagandası yapmaktan” beraat, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla ise 6 bin TL para ceza verdi.

ANTER: ÖZGÜR GÜNDEM'E DESTEK BENİM İÇİN ONURDUR

Balıkçı’nın ardından Dicle Anter savunma yaptı. Anter, “Özgürce yaşamanın nedenlerindendir, özgürce düşünmek ve düşündüğünü ifade etmek. Ayrıca bu ifade birilerinin kalıbına uymak zorunda değildir. Bugün bütün dünyada biz mutlu ve huzurlu bir toplumuz, demokrasimiz ve hukukumuz çok iyi çalışıyor derken, içte kayyum atamaları, milletvekillerinin ceza evlerine gönderilmesi, akademisyenlerin tutuklanması, hırsız ve katillerin serbest dolaşması, derneklerin kapatılması, öğretmenlerin işten atılması veya ceza yemeleri, adalet ve hukukun OHAL yasalarıyla KHK ile Anayasa’nın devre dışı kaldığı bir dönem devam ederken, dünyanın gözünü boyama kalkışmak… Neden?” diye konuştu.

Anter, savunmasının devamında, “Ayrıca benin için en önemli nedenlerden biri de Kürt halkının haklarını, demokrasi ve eşitliği hayatı pahasına savunan ve bu uğurda yaşamını yitiren babam Musa Anter’in köşe yazarlığı yaptığı gazeteye oğlu olarak destek vermektir. Bu benim için onur meselesidir. Babam muhalif yazılarıyla o zamanki iktidarı eleştiriyordu. Korkmadan yazıyordu. Sürekli insan gibi yaşamanın önemini vurguluyordu. Kürt insanı olarak özgürce yaşamayı en doğal hak olarak önümüze sunuyordu. Yalnız Kürtlerin değil, herkesin insan gibi yaşamasını savunuyordu. Şimdi yaşasa aynı muhalifliğiyle inandığı şeyleri savunmaya devam ederdi. Ben de oğulu ve bu topraklarda barışın, eşitliğin ve saygının sağlanması gerektiğine inanan bir birey olarak Gündem gazetesine desteği görev ve sorumluluk olarak kabul ediyorum” dedi.

ANTER'E 7 BİN TL CEZA

Anter’in savunmasının ardından kararının açıklayan mahkeme heyeti, Anter’e gazetede yayımlanan 3 haberde, “PKK ve onun alt örgütlerinin açıklamaları niteliğinde” olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Örgüt propagandası” iddiasından hüküm vermezken, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” gerekçesi ile 7 bin TL para cezası verdi.

OKATAN'A DA 7 BİN TL CEZA

Daha sonra Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni Derya Okatan hakim karşısına çıktı. Okatan, savunmasında haberlerin suç teşkil etmediğini kaydederek, kamuoyunun haber alma hakkı kapsamında haberleri yayınladıklarını söyledi.

Okatan’ın avukatı Sezin Uçar, dayanışma duygusunun gazetecilerde çok fazla olduğunu ifade ederek, “Meslek ahlakı çerçevesinde bunu yapmışlardır” dedi. Mahkeme heyeti, mahkeme heyeti, verdiği kararında gazetede yayımlanan 2 haberin, “PKK ve onun alt örgütlerinin açıklamaları niteliği”nde olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Örgüt propagandası” iddiasından hüküm vermezken, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” gerekçesi ile de 7 bin TL para cezası verdi.

BAŞER’E 1 YIL 3 AY HAPİS

Okatan’ın ardından gazeteci Kumru Başer hakim karşısına çıktı. Başer’in katılmadığı duruşmada, mahkemede heyeti, “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla Başer’e 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliğini yapan avukat Ayşe Batumlu’nun katılmadığı duruşmada, avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti karar verdi. Batumlu’ya “örgüt propagandası yapmak”tan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davası Mart, Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarına kadar devam edecek. (Kaynak: Dihaber)