Newsweek tarafından yayımlanan ve Türkiye’deki eşcinsellerin yaşadıkları sorunlara vurgu yapılan bir makalede, “Türkiye’de işlerin yavaşça iyileşmeye başladığı” ve bu konudaki ilerlemeye Gezi Parkı protestolarının büyük bir katkısı olduğu görüşleri yansıtılıyor.

Hafta sonunda yapılan yürüşünün şimdiye kadar en kalabalık yürüyüş olduğuna, CHP’den üç milletvekilinin katıldığına dikkat çekilen makalede, “Yadsınamaz bir başarı idi ve düzenleyicilerde haklı olarak çok mutlu idi” sözleri kullanılıdı.

Türkiye’de eşcinselik konusunda “yaygın bir önyargı”nın bulunduğu, hoşgörüsüzlüğün, “ayrımcılık, kötü muamele ve vahşi şiddet” olarak yansıdığı belirtilen makalede, Türkiye’deki “Homofobik tutumlar, zirvede başlıyor” ifadelerine yer verildi.

Anayasanın da cinsel yöneliş konusunda korumayı sağlamadığı, otoriterlerin eşcinselleri korumadıkları gibi bazı durumlarda onlara uygulanan “kötü muameleden aktif bir biçimde sorumlu oldukları” da yansıtıldı.

"Türkiye’de işler kötü olsa da bölgedeki bazı komşularındaki koşullar çok daha kötüdür” değerlendirmesi de yapıldı.

Bu çerçevede tanınmış eşcinsel hakları savunucularından İsays Huseyin Alizadeh’in Türkiye için sarfettiği “Kesinlikle Ortadoğu ve Afrika’da en iyi ülkelerden biri”, “Türkiye’deki işler yavaş da olsa iyileşiyor” sözlerine de dikkat çekildi.

GEZİ PARKI FAKTÖRÜ

Bu arada bu konudaki ilerlemeye son haftalardaki gösterilerin büyük bir katkı yaptığının savunulduğu makalede “Gezi Parkı direnişini sırasında grupların, güven içinde bayraklarını yükseltebildiler” denildikten sonra, Gezi faktörünün eşcinseller için ne ölçüde bir fark yaratacağını söylemek için henüz erken olsa da "Bazıları için tutumların değişmeye başladığı yönünde işaretler var” ifadeleri de kullanıldı.