Özgür Gazeteciler Cemiyeti, özgür basın emekçilerinin son 6 ayda yaşadıklarını raporlaştırdı.

ÖGC, 10 gazetecinin öldürüldüğünü, 24'ünün tutuklandığını, 42'sinin şiddet ve tehdide maruz kaldığını, 60 gazeteci ve basın kuruluşuna dava açıldığını ve 11 basın kuruluşunun ekran karartma ve internet erişimleri yasaklanarak engellendiğini kaydetti.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), son 6 ayda özgür basın çalışanlarına yönelik saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, gazetecilerin en fazla katledildiği ve gözaltına alınıp tutuklandığı sürecin son 6 aylık dönem olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"* Sadece son 6 ay içinde 5'i Türkiye'de 5'i Suriye'de olmak üzere toplam 10 gazeteci öldürüldü.

* Bu süreçte, Türkiye'de 102 gazeteci gözaltına alınırken, bunlardan 24'ü tutuklandı. Tutuklanan gazeteciler arasında 12 gazeteci DİHA Muhabiri.

* Gözaltı sırasında savaş bölgesinde muhabirlik yapan gazetecilerden 5'i işkence gördü. Yine Gözaltı yerleri dışında 6 gazeteci darp edildi. 12 gazeteci tehdit edildi.

* 19 gazeteci haber takibi sırasında keyfi engellendi. 19 gazeteci saldırıya uğradı. 6 basın kuruluşu devlet güçleri tarafından basıldı. 6 gazeteci alıkonuldu.

* 190 gazeteci ve basın organı hakkında soruşturma açılırken, bunlardan 60 gazeteci ve basın kuruluşuna dava açıldı. 26 gazeteci ve basın kuruluşuna ceza verildi. Bu süre içinde 61 kitap hakkında toplatma kararı alındı. Bunların içinde 53'ü Aram Yayınların.

* 11 basın kuruluşunun ekran karartma ve internet erişimleri yasaklanarak engellendi. Bu engellenmeler içerisinde DİHA 42, JINHA 5, Azadiya Welat 6 kez internet sayfaları engellendi.

* Ajansların yaptıkları haberlerle ilgili 11 yayın yasağı getirildi. 17 gazeteci işten çıkartıldı. Tüm bunlara karşı gazeteciler tarafından 4 ayrı kampanya başlatıldı ve on binlerce imza toplandı.

* Gazeteleri hakkında şimdiye kadar "terörle mücadele"den 149 "hakaret"ten 27 soruşturma açıldı. Özgür Gündem Gazetesi için düzenlenen nöbetçi yayın yönetmeni kampanyası çerçevesinde ise 47 "nöbetçi genel yayın yönetmenine" soruşturma açıldı. Bu soruşturmalardan16 tanesi hakkında dava açıldı."