TGC, internet dalında daha önce ödüle değer bulduğu Odatv'nin başarı ödülünün askıya alınmasını kararlaştırdı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) düzenlediği ''2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'', 28 Mart'ta düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Ancak ödülü alacaklarla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı.

TGC'den konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, bu yıl 51'incisi düzenlenecek başarıödülleri medya, iş ve üniversite dünyasından 700'e yakın davetlinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

ODA TV'NİN ÖDÜLÜ ASKIYA ALINDI

Açıklamada, TGC yönetim kurulunun internet dalında daha önce ödüle değer bulunduğu açıklanan ''Odatv.com'' adlı sitenin başarı ödülünün ise askıya alınmasını kararlaştırıldığı belirtildi.

İnternet Gazeteciliği Ödül Seçici Kurulu'nun da görüşü alınarak verilen karara ilişkin şunlar kaydedildi:

''İnternet gazeteciliğinin ve internette görev yapan gazetecilerin yasal tanımlarının henüz belirlenmemesi nedeniyle, internet ödülleri içerik zenginliği,site yapısı ve ulaşılabilirlik özellikleri dikkate alınarak ve öteki dallardan ayrı olarak gazetecilere değil haber portallarına veriliyordu. Ödül Seçici Kurulu'nun başvuruları değerlendirdiği 25 Şubat 2011 günü yapılan toplantının ertesinde ortaya çıkan gelişmeler ve gazeteci olmayan kişilerin de tartışma konusuolması, yönetim kurulunun, seçici kurul üyelerinin de görüşünü alarak ödülüaskıya almasında etkili oldu.''

Açıklamada, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde yer alan kurallar arasında bulunan ''yargı kararı kesinleşmedikçe, bir sanık suçlu ilan edilmemelidir. Haber ve yorumlarda suçluymuş gibi değerlendirmeler yapılmamalıdır'' kuralını dikkate alan TGC yönetim kurulunun kararının bir suçlama anlamı taşımadığı da vurgulanarak, alınan kararın, bu yıl 51'incisi verilecek başarı ödüllerinin saygınlığını koruma amacı taşıdığı da hatırlatıldı.

İnternet dalında T24.com ise övgüye değer görüldü.

ÖDÜLLER

Seçici kurulların değerlendirmesi sonucu 2010 Gazetecilik Başarı Ödüllerinialacaklar şu isimlerden oluştu:

Haber-Siyasal: Tekin Atay, Güngör Karakuş, Hilal Öztürk (Habertürk gazetesi) 20 Şubat 2010 tarihinde yayımlanan ''Kayıp Savcı Sarıkaya Çukurambar'danÇıktı'' başlıklı haber.

Haber-Ekonomi: Ali Ekber Yıldırım (Dünya Gazetesi) 16 Ağustos 2010-26 Kasım 2010 tarihleri arasında yayımlanan ''GDO'da Mevzuat Baş Döndürdü'' başlıklı haber.

Haber-Çevre, Eğitim, Sağlık (Toplum Ödülü): Gülden Aydın (Hürriyet gazetesi) 21 Nisan 2010 tarihinde yayımlanan ''Orada Kimse Yok mu?'' başlıklı haberi.

Haber-Kültür Sanat-Magazin: Muhittin Danış (Radikal gazetesi) 1 ve 2 Kasım 2010 tarihlerinde yayımlanan ''Sarayda (Topkapı Sarayı) Çatlak'' başlıklı haber.

Haber-Spor: Celal Demirbilek (Hürriyet gazetesi) 30 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan ''Milli Takımı Unuttular'' başlıklı haber.

Köşe Yazısı: Yılmaz Özdil (Hürriyet gazetesi) 19 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanan ''Soy sop'' başlıklı yazı.

Haber-Araştırma: Sedat Ergin (Hürriyet gazetesi) 3, 8 ve 9 Eylül 2010 tarihlerinde yayımlanan ''Balyoz İddianamesi'' başlıklı araştırma.

Haber-Röportaj: Nebahat Koç (Akşam gazetesi) 15-16 Temmuz 2010 tarihlerinde yayımlanan ''Numan Bey Gidecek'' başlıklı röportaj.

Spor Köşe Yazısı: Ercan Güven (Milliyet gazetesi) 1 Eylül 2010 tarihinde yayımlanan ''Haysiyet Cellatlığı ve Cellatın İpini Yalayanlar'' başlıklı yazı.

Sayfa Düzeni dalında Birinci Sayfa Düzeni: Bülent Mumay (Radikal gazetesi) 30 Kasım 2010; İç Sayfa Düzeni: Fatma Bilicen (Milliyet gazetesi) 18 Nisan 2010 tarihinde 18 ve 19. sayfalar; Spor Sayfası Düzeni: Nihat Uğurlu (Hürriyet gazetesi) 1 Ağustos 2010 tarihli spor sayfası.

Karikatür: Zafer Temoçin (Cumhuriyet Gazetesi) 1 Aralık 2010 tarihli ''Wikileaks Belgelerin'den Sonra'' karikatürü.

Seçici kurulların değerlendirmesine göre Haber-Fotoğraf dalında ödülverilmezken, Erhan Yılmaz İHA tarafından 20 Mayıs 2010 tarihli yayımlanan ''Ölme Mehmedim'' konulu fotoğrafıyla övgüye değer görüldü.

RADYO-TELEVİZYON

TV Haber Dalında: Atıl Ayaz (Fox Tv) 12 ve 14 Ocak 2010 tarihinde yayımlanan ''Acil Skandal'' başlıklı haber. TV Haber Program dalında ise ödül verilmedi.

TV Belgesel: Zeynel Elçioğlu (TRT) 16 Şubat 2010 tarihinde yayımlanan ''Yöresel Müziğin Ustaları'' başlıklı belgesel.

TV Kamera Çalışması: Şaban Özdemir (İHA) 20 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan ''Mezarlıktaki Son Nefes'' görüntüleri.

Radyo Haber Program: Ender Uslu (Kanaltürk Radyo) 06 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan ''İlk Anons'' programı.

NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ

Açıklamada, TGC yönetim kurulunun, 2010 Türkiye Gazetecilik Başarı ÖdülleriNezih Demirkent Özel Ödülü'nün Güngör Uras'a verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Kurul, ödülün gerekçesini, ''Güngör Uras, uzun yıllardan beri ekonomi ile sosyal konulardaki öngörü, öneri ve eleştirilerini gündeme getirirken bölgeler arasındaki dengesizliğin giderilmesinin yanı sıra yerel ekonomilerin de güçlenmesi konusundaki çabaları'' olarak açıkladı.

İNTERNETHABER