Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO), yazar Nazlı Ilıcak'ın köşe yazısında Romanlara karşı önyargıyı pekiştiren ifadesi nedeniyle kınadı. Romanlardan özür dilemesini talep etti.

27 Mayıs 2014 tarihli Bugün Gazetesi’nde köşe yazarı Sayın Nazlı Ilıcak  “Şecaat arz ederken” başlıklı yazısında  şöyle demişti:

“Olayı şöyle noktalayalım: 'Şecaat arz ederken, merd-i kıpti sirkatin söyler' (Çingene yiğitliğini anlatırken, hırsızlığını söyler.)”

ROMFO açıklamasında, medya çalışanlarının nefret dilinden uzak durması tavsiye edildi:

"Bu sözü daha önce de birçok kez TBMM sıralarında politikacılar, birçok kez de gazeteciler haberlerinde bilinçli ya da bilinçsizce kullanmışlardır.

"Oysa biraz empati yapabilselerdi bu cümledeki 'Çingene ' sözcüğü yerine kendilerini ifade ettikleri etnik kimliği koysalar bu sözün ağırlığı altında yüzyıllardır ezilen hayatın her alanında horlanan Romanlara olan önyargıları en azından azaltmak için çaba sarf ederlerdi.

"ROMFO üyeleri olarak Nazlı Ilıcak’ın bu ifadesini 'bilinçdışı bir gaf' olarak değerlendiriyor ve Romanlara bir 'özür' borcu olduğunu hatırlatıyoruz. Ve diyoruz ki özellikle de topluma rol model olan medya çalışanlarına 'nefret dilinden' uzak durun, nefret kötüdür nefret ayırım yapar."

(Bianet)