Yazılarına son verildiği için Cumhuriyet yönetimi ile arası açılan CHP milletvekili Mustafa Balbay, RS FM'de konuştu. Cumhuriyet'e düzenlenen operasyona tepki gösteren Balbay, "O iş başka bu iş başka, Cumhuriyet yazarlarını birbirine düşürmek istiyorlar" dedi. Balbay'a göre bu ayrılığı kullanarak operasyona gerekçe uydurmak 'kalleşlik’ dedi.

Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarından 19’u gözaltına alındı. Suçlama terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek. Suçlamaya ilişkin açıklama yapıldıktan hemen sonra da soruşturmaya yayın yasağı getirildi.

Tablo duayen gazeteci, bir dönem Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini de yapan Hasan Cemal’i karamsarlığa sürüklemiş. RS FM’de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'Bidebunudinle'de konuşan Cemal, "Özgürlük ve demokrasi konusunda karamsarım" dedi.

CEMAL: ÖZGÜRLÜK VE HUKUKA ÖLÜMCÜL DARBE

Cemal, "Söz bitti artık, Cumhuriyet operasyonu Türkiye’de özgürlük ve hukuka çok ölümcül bir darbeydi. Bu saatten sonra bu memlekette özgürlük ve hukuk konuşma imkanı kalmadı artık. Özgürlük ve hukuk mücadelesi vermeye devam edeceğiz ama Cumhuriyet operasyonu gösterdi ki artık bağımsız, özgür, eleştirel sesler tümüyle susturulmak isteniyor. Şimdilik bir umut ışığı görmüyorum, tünelin ucunda hiçbir ışık göremiyorum, yakın gelecek için de karamsarım, özgürlük ve demokrasi için" diye konuştu.

Hasan Cemal bugün yaşananları 12 Eylül askeri darbesiyle karşılaştırdı ve "12 Eylül’den beter sivil bir darbe yaşanıyor" dedi.

BALBAY: BU GAZETE İÇİN ÖLÜRÜM

Operasyon sonrası sosyal medyada en çok eleştirilen isimlerden birisi de gazetenin eski Ankara Temsilcisi, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’dı. Balbay’ın gazeteden köşesi kaldırıldığında attığı “Cumhuriyet’te FETÖ’cülükten Kürtçülüğe kadar her şey serbest, CHP milletvekili olarak yazı yazmak yasak” tweeti gün boyu en çok paylaşılan mesajlar arasındaydı.

Mesajı operasyona gerekçe gösterenlere sert tepki veren Balbay, "Bu kalleşliktir, pusudur" dedi.

'CUMHURİYET'E SALDIRI, HEPİMİZE SALDIRIDIR'

Balbay, "Bu operasyonu yapanlar bilmeli ki gazete bu badireyi de atlatacaktır. Bu gazetenin kimliği bu tür saldırılara teslim olacak bir kimlik değildir. Operasyonu şiddetle kınıyorum. Gazete içinde farklı fikirler olabilir ama iş saldırıya şiddete, insan haklarına, basının susturulmasına geldi mi geçmişte bu gazetede bulunanlar ya da şu anki mensupları, buna karşı dururlar. Ben de bu çizgideyim, bu gazete için ölürüm. Cumhuriyet gazetesine saldırı hepimize saldırıdır. Benim içim yandı, ‘geçmişte Cumhuriyet’te yazarlık yapmış biri böyle bir laf etti biz buradan yürüyelim’ demek kalleşliktir, pusudur. Bizi birbirimize kırdırmak gibi. Zaten birbirimize karşı duruşumuz, birbirimizi etkisiz hale getirme çabamız yeter, bu aşamadan sonra ortak bir mücadele vermek, hedefi unutmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN TEMEL DEĞERLERİ TEHLİKEDE'

Fikir ayrılıklarını bir kenara bırakarak ülke için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini söyleyen Balbay, Türkiye’nin en temel değerlerinin, basın özgürlüğünün tehlikede olduğunu belirtti ve mücadele çağrısı yaptı.

Balbay’a göre, yakın geçmişte gazete içindeki tartışmaların bugün bir değeri yok, gündemde ikinci-üçüncü değil yirminci sırada bile sayılamazlar. Balbay gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı da yaptı. (Kaynak: sputniknews.com)