Bu yıl 21'nci verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri'nin sahipleri belli oldu.

Kürtçe haber dalında Azadiya Welat gazetesinden Abdurrahman Gök, "Egid Egidan diafirîn in" haberi ile birinciliğe layık görülürken, Türkçe haber dalında Şengal haberleri ile birincilik ödülü DHA'dan Ramazan Yavuz ile DİHA'dan İsmail Eskin arasında paylaştırıldı.

Gurbettelli Ersöz Kadın Gazeteciliği Ödülü ise, IŞİD saldırılarında görevi başında katledilen aynı zamanda jüri üyesi de olan gazeteci Leyla Yıldıztan'a (Deniz Fırat) verilmesi uygun bulundu.

Bu yıl Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, sahiplerini buldu.

Temmuz ayında ödüllerin belirlenmesi için cemiyet tarafından oluşturulan jüri, ödül töreni öncesinde yaptığı ayrı ayrı toplantılarda Türkçe ve Kürtçe haber ile fotoğraf ve karikatür dallarında ödüle layık görülen eser ve sahiplerini belirledi.

ÖDÜL ALANLAR BELLİ OLDU

Türkçe Haber Jürisi yaptığı değerlendirmede Şengal haberleri nedeniyle birincilik ödülünün DHA'dan Ramazan Yavuz ile DİHA'dan İsmail Eskin arasında paylaştırılmasına karar verdi. Türkçe Haber jürisi, Jüri özel Ödülünü ise Milliyet gazetesi muhabiri Burcu Karakaş ile DİHA muhabiri Hülya Emeç'e verilmesini kararlaştırdı.

Kürtçe haber jürisi, Kürtçe haber dalında Azadiya Welat gazetesinden Abdurrahman Gök'ü, "Egid Egidan diafirîn in" haberi ve öncesinde yapılmış devam haberiyle birlikte oy çokluğu ile Kürtçe Haber dalında birinciliğe layık gördü.

İkincilik için kimi jüri üyelerinin layık gördüğü bazı haberler olmakla birlikte son değerlendirmede jürinin ortak kararı olarak 2'inciliğe layık eser bulunamadı.

Üçüncülük için ANF'den Perwer Yaş'ın "Çîroka gerîlayên destpêkê yên Êzidî..." ile Metin Dağ'ın "Navçeyek dînê xwe Xeto û Remo jibîr nake" başlıklı ve iki deli kardeşin öldükten sonra heykelinin dikilmesini konu alan haberleri değer bulundu.

Teşvik ödülü için ise Enver Yılmaz'ın Zazaki "Dewaya Şêx Seîdî Dewaya Kurdistanî ya" haberi ile Edip Kaynar'ın "Qırkerdişê Xoza Çewlig de Ocaxê Madenî Dêra Tarixî Tehdît Kenê" başlıklı haberleri uygun görüldü.

Yine "Goristana PKK'iyan hate firotin" isimli haberinin konusunun ilginçliği nedeniyle DİHA'dan Gökhan Altay'a Mansiyon Ödülü verildi.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ DE PAYLAŞTIRILDI

Karikatür dalında jüri, birinciliğin Habat Bayram ile Hüseyin Aslan arasında paylaştırılması kararını verdi.

Fotoğraf dalında ise jüri, fotoğrafçılığın teşvik edilmesi nedeniyle, birinciliğe "Êzidî Göçü" fotoğrafı ile Selim Yıldız'ı, ikinciliğe "Rojava'da yıkıntılar arasında oynayan çocuklar" fotoğrafıyla Burhan Gizlenmiş'e, üçüncülüğe "Karpuz Kabuğu" fotoğrafıyla Paşa İmrek'e verilmesini kararlaştırıldı. Jüri para ödülünü birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye ise bin TL olarak verilmesini önermesi üzerine yapılan değerlendirmede jürinin bu kararının uygulanmasına karar verildi.

IŞİD TARAFINDAN KATLEDİLEN GAZETECİ DENİZ FIRAT'A ÖDÜL

Özgür Gazeteciler Cemiyeti, bu yıl Gurbettelli Ersöz Kadın Gazeteciliği Ödülü'nü, IŞİD saldırılarında görevi başında şehit düşen aynı zamanda jüri üyesi de olan gazeteci Leyla Yıldıztan'a (Deniz Fırat) verilmesini uygun buldu.

Ödül töreni 20 Eylül 2014 Cumartesi günü Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde saat 20.00'da düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek.

Ayrıca 20 Eylül günü Ape Musa'nın vurulduğu Diyarbakır Seyrantepe'de bulunan Ape Musa Antı önünde saat 12.00'de yine aynı saatte Ape Musa'nın mezarının bulunduğu Akarsu (Sitilili) köyünde anma ve basın açıklamaları yapılacak. (DİHA)