MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Taraf yöneticileri ve bazı yazarların dinlenmesi olayının 2009 yılında kendisi bu göreve gelmeden önce meydana gelmiş olduğunu açıklayarak eski Müsteşar Emre Taner'i işaret etti. Ancak eski Müsteşar Emre Taner ve bu suçu işledikleri ileri sürülen kişiler hakkındaki kararı Başbakan Erdoğan verecek ama karar vermeden önce de MİT'ten bu kişilerin yargılanıp yargılanmaması ile ilgili görüş soracak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Yasemin Çongar’ın da arasında bulunduğu dokuz kişiyi dinleyen MİT görevlileri hakkında soruşturma başlatmak için Başbakanlık’tan izin istediği bildirilmişti.

 

"RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK"

Başsavcılık soruşturma izni gerekçesinde, dokuz kişiye kod adı vererek dinleyen MİT görevlileri hakkında “resmî belgede sahtecilik,” “haberleşmenin gizliliğini ihlal” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarını isnat etmişti. Savcılık yazısında, MİT’in sahtecilik yaparak, kod isimler kullanmak suretiyle mahkemelerden dinleme kararı alarak toplum içindeki güvenilirliğini zedelediğini belirtmişti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından önceki akşam Çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyonda,  konuya ilişkin soruları yanıtlayan Hakan Fidan, şunları söyledi: “Olay, (Taraf ’ın dinlenmesi) benim göreve başlamam öncesi dönemde 2009’da olmuş.” Savcılık talebinin Başbakanlığa geldiğini ifade eden Hakan Fidan, prosedüre göre, Başbakanlığın kendilerinden yani MİT’ten bu konuda görüş isteyeceğini ve bu sürecin henüz başlamadığını belirtti. Müsteşar Fidan, “Bizim vereceğimiz görüşe göre Başbakanlık bir karar verecektir,” demekle yetinirken soruşturma izni verilip verilmeyeceği konusunda konuşmadı.

 

DİNLEME CİHAZLARI ÇIKMIŞTI

Taraf, 9 Şubat 2012 tarihli sayısında “Taraf ’a MİT operasyonu” başlığıyla yayımladığı haberde Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Markar Esayan, Amberin Zaman ve Mehmet Altan gibi yazarların MİT tarafından dinlendiğini kamuoyuna duyurmuştu. Aynı haberde Taraf muhabiri ve yazarı Mehmet Baransu’nun kendisini takip eden iki MİT mensubunu fark ederek polise yakalattığı ve MİT’çilerin üzerinden teknik takip ile dinleme cihazları çıktığı belirtilmişti.

MİT’in gazetecilerin telefon numaralarını ‘terörist telefonu’ gibi göstererek mahkemeden dinleme kararı aldığı ve dinlediği ortaya çıkmıştı.

Arashi Quarzad ismiyle Taraf Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve yazarı Yasemin Çongar, Çaşıt ve Hossain Seyfullah ismiyle Taraf Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Ahmet Altan, Pastör ve Quaramaddin Fatimi ismiyle dönemin Star Gazetesi Başyazarı Mehmet Altan, Vahan Seyfullah ismiyle Taraf Gazetesi Yayın Koordinatörü Markar Esayan, Demi kod ismiyle Habertürk Yazarı Amberin Zaman ve birden fazla isimle de Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun dinlendiği ortaya çıkmıştı. Dinlenenlerin tamamı suç duyurusunda bulunmuştu.