Milli Gazete, "Zerdüştlüğün altından Faşizm çıktı," başlıklı haberinde düşünür Friedrich Nietzsche'nin 'Böyle Buyurdu Zerdüşt' eseri ile Zerdüştlük inancını aynı bağlam içinde ele aldı. Buradan da PKK'nin inancı olduğunu iddia ettiği Zerdüştlüğün bir faşizm olduğunu öne sürdü.

"PKK'nın Zerdüştlüğü referans almasının sebebinin Alman faşizmi olduğu ortaya çıktı. Alman faşizminin esin kaynağının ise Zerdüştlük olduğu ortaya çıktı," denilen haberde, akıllara ziyan kıyaslamalar yapılırken, Nietzsche'nin "Böyle Buyurdu Zerdüşt" adlı eserindeki 'bilge Zerdüşt karakteri' ile bir inanç olan Zerdüştlüğün nasıl içe içe olduğuna dair argümanlar yer aldı.

Haberdeki, "PKK'nın Alman Filozof Nietzsche'nin 'Böyle buyurdu Zerdüşt' adlı eserini referans alması açıkça Zerdüştlük sevdasını gösteriyor," ifadeleri ile Zerdüştlük-Nietzsche-PKK arasında bağlamlar yaratılmaya çalışılırken, içerikte ise şu ifadelere yer verildi:

"Terör örgütü PKK'nın ağzından düşürmediği 'Kürtlerin asıl dini Zerdüştlüktür' sloganının perde arkası korkunç bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Nazilerin, Zerdüştlükten etkilenerek, üstün ırk iddiasıyla milyonlarca insanı katlettiği belgelendi. İslam'a yaptığı hakaretlerle tanınan Alman filozof Nietzsche'nin 'Böyle Buyurdu Zerdüşt' kitabını ellerinden düşürmeyen PKK'lıların, bu kitabı referans kaynağı olarak Müslüman Kürtlere neden dayattığı, ortaya çıkan yeni bilgilerle daha iyi anlaşıldı."

Marmara Üniversitesi'nden Dinler Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşad Demirci'nin Derin Tarih adlı dergide yayınlanan 'Alman faşizmi ilhamını Zerdüştlükten mi aldı?' başlıklı makalesine göndermede bulunan ve kimi yerlerde dayandırılan haber, Nietzsche'nin 'Böyle Buyurdu Zerdüşt' eseriyle Nazileri etkilediği iddiasını gündeme getirirken, PKK'nin Nietzche'nin 'Böyle Buyurdu Zerdüşt' adlı kitabını başucu kitabı yaptığını öne sürdü ve bunu yapmasındaki nedenin de "altta yatan faşizm" olduğunu iddia etti.

'BÖYLE BUYURDU ZERDÜŞT' HAKKINDA KISACA

Alman filozof Friedrich Nietzsche'nin eseri, hem bir edebiyat eseri hem de felsefî bir çalışma niteliğindedi. 'Böyle Buyurdu Zerdüşt', Nietzsche felsefesinin ana yapıtıdır da. Kitaptaki 'Zerdüşt' ise karakterin adıdır. -Ki bu karakter de gözlemleri ve bu gözlemler üzerine ürettiği düşünceleri ile kitapta yer alır.

'ZERDÜŞTLÜK' İNANCI HAKKINDA KISACA

Zerdüştlüğün temelinde iyilik ve kötülüğün savaşı vardır. Bu inancın tanrısı ise Ahura Mazda'dır.

Bu inanışta, doğal elementler olan su, toprak, hava ve ateş kutsal sayılır; ateşe, aydınlığa veya güneşe bakılarak ibadet edilir.

Bu inanç Zerdüşt Espenteman tarafından getirilmiştir. (Demokrat Haber/Bekir Avcı)