Evrensel Muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin bu yılki töreni İstanbul'da TGS Akademi binasında gerçekleştirildi.

Her yıl Gazeteci Metin Göktepe'nin doğum günü olan 10 Nisan'da düzenlenen tören bu yıl pandemi yasaklarına denk geldiği için 9 Nisan'da düzenlendi. TGS Akademi'de düzenlenen törende 23. ve 24. dönem ödülleri birlikte verildi. Gazeteciler, ödüllerin kendileri için büyük bir onur olduğunu aktardı. Ödül alan gazeteciler ayrıca Türkiye’de gazeteciliğin suç sayıldığını ancak gazetecilik yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

"ALDIĞIMIZ BAYRAĞI TAŞIYACAĞIZ"

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle 23. Dönem Metin Göktepe Ödülleri de bu yıl sahiplerine verildi. 23. Dönem Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü geçen yıl cezaevinde olan Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik'e verildi. Ferhat Çelik, ödülünü Metin Göktepe'nin kardeşi Meryem Göktepe’den aldı. Ferhat Çelik, “Metin Göktepe tıpkı Musa Anter gibi bu mesleği seçmenizde en büyük örnekti. Biz de bu mesleği icra etmeye çalışırken ceza aldık mesleğimizi yapmaya çalışırken hapis yaptık. Bu bir bayrak yarışıdır, Musa Anter ve Metin Göktepe'den aldığımız bayrağı taşıyacağız" dedi.

"HALKIN SESİ OLALIM"

23. dönem fotoğraf ödülüne layık görülen Deniz Sarıgül ise “Bu onur ve gur verici ödülü bana layık gören arkadaşlara teşekkür ederim. Anlamı çok büyük. Geçtiğimiz bu zor süreçte cesur olmamız; Metin’in sesi, gözü olmamız gerekiyor. Toplumda gerçeklerin sesi olalım, bu zor süreçte halkın sesi olalım" diye konuştu.

"GAZETECİLİK YAPTIK"

Geçen yılın görüntülü haber ödülünü “Sınır Kapısına Yolculuk” haberi ile alan Özgür Söylemez ve Gülbahar Gündüz kazanmıştı. Törene katılan Gündüz “Bu ödülü almak benim için çok önemli. Bu görüntüler nedeniyle hakkımızda bir soruşturma açıldı, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Yıllar önce Metin’in yaptığı gibi biz de gazetecilik yaptık. Gazetecilik iyi ki var, iyi ki varız" dedi.

"BÜYÜK BİR ONUR"

Ardından bu yılın ödüllerine geçildi. “Yarı aç yarı tokuz: Semt Pazarının akşamcıları” haberiyle Jüri Özel Ödülünü alan Tunca Öğreten ve Fatima Çelik’e ödülünü Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat verdi. Ödülünü aldıktan sonra konuşan Fatima Çelik, “Ben daha yolun başındayım, 3 senedir çalışıyorum ve bu ilk ödülüm. Metin Göktepe anısına veriliyor olması apayrı bir onur. Bundan sonra da cesaret verecek bana” dedi.

Tunca Öğreten ise Metin Göktepe adına verilen bir ödülü almanın kendisi için onur olduğunu belirterek, “Dilerim ben de Metin Göktepe gibi iyi anılan bir gazeteci olurum” ifadelerini kullandı.

"DÜN KATLEDİLİYORDUK, BUGÜN HAPSEDİLİYORUZ"

Fotoğraf ödülüne layık görülen Zeynep Kuray da Metin Göktepe adına bir ödül almanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirtti. Kuray “Dün katlediliyorduk, bugün hapsediliyoruz ama vazgeçmiyoruz. Ne kalemi ne fotoğraf makinesi yerde kalacak. Ödülümü Boğaziçi nezdinde direnen bütün üniversite öğrencilerine, nefret söyleminin hedefi olan LGBTİ+ bireylerine ve direnen kadınlara adıyorum" dedi.

"YARGILANAN GAZETECİLER ADINA ALIYORUM"

“Hakkari’de uzaktan eğitim: Ben yetkili olsam utanırdım” haberi ile Görüntülü Haber Ödülünü alan Aynur Tekin basın ve ifade özgürlüğü açısından zor günlerden geçtiğimizi belirterek başladığı konuşmasında “Bu günlerde bu ödülü almak onur. Haberleri ve yazıları nedeniyle hapsedilen yargılanan gazeteciler adına alıyorum. Bu ödülü EBA’dan ders vermek isterken kalp krizi geçiren Edibiyat Öğretmeni adına alıyorum" dedi.

"HAKİKATİ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞiZ"

Yazılı haber dalında ödül alan Hale Gönültaş ise "Sevgili Metin Göktepe aramızdan ayrıldığından beri haber yazmaya devam ediyorum. Gazetecileri hapsediyorlar, katlediyorlar. Biz gazeteciliğin suç olmadığını anlatmaya, hakikati anlatmaya devam edeceğiz bu ödülü özgürlükleri alınan tüm gazeteciler adına ve hak mücadelesi veren kadınlara armağan ediyorum" diye konuştu. 

"NE PAHASINA OLURSA OLSUN HABER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

24. dönem ödüllerinde “Helikopterden Atılan Köylüler” haberi ile Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Cemil Uğur "Hakikatin peşinde koşan gazeteciler için Metin Göktepe ödülü bir şeref madalyasıdır.” diyerek sözlerine başladı. Yaptıkları haber nedeniyle cezaevinde kalan Cemil Uğur, bölgede gazetecilik yapmanın, hatta haber takip etmenin bile oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Uğur sözlerini şöyle sürdürdü: “İki yurttaşın helikoterden atıldığı haberini yaptık, bu haberler birer suç duyurusu niteliğindeydi. Savcılık olayın üzerine gidip işkence edenleri soruşturmak yerine bizi tutukladı. Olayı östbas ederek hakkikati gizlemeye çalıştılar. Ne pahasına olursa olsun haber yapmaya devam edeceğiz. Bizler Metin Göktepe’nin Musa Anter’in, Hrant Dink’in kalemini devraldık. Bugün onların kalemi ile yazıyoruz. Bu ödülü benimle birlikte tutuklanan gazeteci arkadaşlarıma ve biz tutuklandıktanda sonra gerçeği yazmaya devam eden, dayanışma gösteren meslektaşlarım adına alıyorum"

2021 ÖDÜLLERİ

Bu yılki yarışmada Yazılı Haber Ödülü’nü Gazete Duvar’da 22-26 Aralık 2020 tarihleri arasında yayımlanan “İran sınırında: Kurşunlar ve kurtlar arasında” başlıklı dosya haberiyle Hale Gönültaş kazandı.

Görüntülü Haber Ödülü’nü ise 15 Aralık 2020 tarihinde Gazete Duvar’da yayımlanan “Hakkâri’de uzaktan eğitim: ‘Ben yetkili olsam utanırdım’” başlıklı haberiyle Aynur Tekin kazandı.

Fotoğraf Ödülü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan rektörü kabul etmeyerek ‘kayyum rektör’ olarak adlandıran Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 4 Ocak 2021 tarihindeki ilk protesto gösterilerinde çektiği ‘Başkaldırı’ adlı fotoğrafı ile Zeynep Kuray’ın oldu.

Yerel Gazetecilik Ödülü’nün bu yılki sahibi ise 28 Ocak- 9 Şubat 2021 tarihleri arasında Güney gazetesinde yayımlanan “Sanayi için çiftçiyi kovacaklar”, “Rant için bizi heder edecekler”, “Halktan bahçe kaçırma”, “Yağma Mersin’in narenciyesi”, “Başkanlar neden suskun?” başlıklarıyla yayınlanan haber serisi ile Abidin Yağmur oldu.

Jüri, Van’da iki yurttaşın helikopterden atılmasını kamuoyuna duyuran ve ardından tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Cemil Uğur’a da Jüri Özel Ödülü verilmesini kararlaştırdı. Konuya dair devam niteliğindeki haberlerinin ardından Cemil Uğur ile birlikte Jinnews muhabiri Şehriban Abi ile gazeteciler Adnan Bilen ve Nazan Sala da, “Devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Fatima Çelik ile Tunca Öğreten de DW Türkçe’de 27 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan “Yarı aç yarı tokuz: Semt pazarlarının akşamcıları” başlıklı haberleriyle Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Ödülleri, Ceren Sözeri, Celal Başlangıç, Ferhat Çelik, Güray Öz, Kumru Başer, Nazım Alpman, Özlem Akarsu Çelik ve Sevda Karaca’dan oluşan jüri belirledi.