CNN Türk ekranlarında Şirin Payzın'ın konuğu olan Mehmet Altan, Kürt sorununda çözüm arayışlarının dayandığı yeni evreyi yorumladı. Washington, Erbil, Diyarbakır ve Ankara arasında yoğunlaşan trafiği çözümleyen Mehmet Altan son dönemdeki ilginç gelişmeleri üst üste koyarak iddialı değerlendirmeler yaptı.

 

"BİR GÜÇ ÇÖZÜM İÇİN YENİDEN DEVREYE GİRDİ"

CHP ile AKP arasındaki zirveyle yeniden gündemin odağına oturan Kürt sorunu ve çözüm arayışlarını yorumlayan Mehmet Altan "bir güç"ün yine devreye girip yeniden bir çözüm sürecini domine ettiğini söyledi. Hükümetin medya üzerinde Kürt sorunu alanında uyguladığı sansürü eleştiren Altan, bu baskıdan dolayı çözüm tartışmalarının derinleşemediğini söyledi. Altan son dönemdeki gelişmeleri ise şöyle yorumladı:

 

"Daha derin bir iradenin yeniden devreye girdiğini düşünüyorum. Son gelişmeleri alt alta yazdım. Önce BDP'liler ABD'ye gittiler. Bizim medyamız doğru düzgün görmediği gibi ne olup bittiğini de değerlendiremedi. Bir diğer gelişme ise bir gazeteci dostumuzun (Avni Özgürel) önce Kandil'e sonra da Ankara'ya gitmesi ve PKK'nın Oslo sürecine hala bağlı olduğunu açıklamasıydı. Bir başka gazeteci dostumuz da Irak Kürdistanı'na gitti ve Barzani'nin danışmanlarının açıkça Türkiye'ye bağlanmak yönünde şeyler söylediklerini aktardı. Yeni bir sınır kapısı daha açılacağını da biliyoruz. Son olarak da CHP'nin girişimi oldu. Başbakan da her zamanki gibi bağırıp çağırmadı ve bu kez doğru olanı yaptı gerektiği gibi karşıladı. Ben bütün bu gelişmeleri üst üste koyduğumda bir gücün Kürt sorununda yeni bir çözüm sürecini başlatmak için yeniden devreye girdiğini hissediyorum..."

 

DEVREYE GİREN GÜÇ NE, ARKASINDAKİ İRADE KİM VAR?

Mehmet Altan, Şirin Payzın'ın çözüm için devreye giren bu gücün ne olduğu sorusuna ise MİT'i işaret ederek yanıt verdi. Altan, MİT'in çözüm için bu yönlü bir tutumda ısrarlı olduğunun bilindiğini söyledi. Altan, süreci domine eden gücün ABD ya da bir başka uluslararası güç olmadığını ama uluslararası aktörlerin de sürece destek verdiğini ifade etti. (GAZETECİLER.COM)