Beyaz TV ekranlarında Hüseyin Gülerce'nin konuğu olan Mehmet Altan hem gündemi değerlendirdi hem de medya ve hükümet eleştirilerine devam etti.

 

28 Şubat soruşturmasına karşın sistemin değişmediğine vurgu yapan Mehmet Altan kendi işsizliğini örnek olarak verdi. Medyada geçerli iş modeline dönük eleştirilerine devam eden Altan "medya parayı nereden alıyorsa oranın çıkarlarını koruyor" dedi.

 

KAMUOYUNU MEDYA OLUŞTURUYOR PEKİ MEDYA SİSTEMİNİ KİMLER OLUŞTURUYOR?

"Türkiye'de kamuoyunu medya oluşturuyor peki medya sistemini kimler oluşturuyor? Bugün medya çok değişti, çok demokrat oldu, mesleğe ihanet etmiyor diyebileceğimiz bir noktaya geldik mi? Gelmedik. Çünkü para meselesi. Nereden alıyor insanlar paralarını. Siz hayattan korkuyorsanız hayatla başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız, iç bütünlüğünüz yoksa herkes bir şekilde hak etmediğini yaşama peşinde. Hak etmiyor çünkü donanımı yok. Türkiye'de çalışan 24 milyon insanın yüzde 14'ü yüksek okul mezunu. Dindar adam vicdanlı adamdır e bu kadar işçi nasıl ölüyor o zaman? Uludere'deki ölümler unutturulmaya çalışılıyor hala ses seda yok, ihale yasası 20 kere değiştiriyorsun sonra da onu da sallamıyorsun. Ona göre bana göre onun partisine göre şunun partisine göre, askere göre değil hayata göre bir doğru ilke vicdan onur olmalı. O zaman 28 Şubat için olumlu adımlar atılırken Uludere unutulmamalı. Çifte standarda düşülmemeli, kişiye göre yasa çıkarılmamalı. İnandırıcı olmak için tutarlı olmak lazım. O yüzden bu medya meselesini konuşalım biraz...

 

MEDYA PARAYI NEREDEN ALIYORSA ONUN ÇIKARLARINI KORUYOR

"Medya parayı nereden kazanıyor? Halktan mı kazanıyor? Mesela insan dramlarıyla, fakirlikle fukaralıkla, işsizlikle günlük hayatın zorluklarıyla ilgili bir haber var mı o arşivdeki gazetelerde. Yok! Demek ki bunu halk almıyor. Medya parayı halktan kazanmıyorsa neden onun dertlerini çıkarlarını yansıtsın ki? Parayı kim veriyorsa onun çıkarlarını korur hale geliyor. Dün bunu asker veriyordu bugün siyaset ihale olarak imkan olarak veriyor.

 

28 ŞUBAT TAMAM DA SİSTEM AYNI BUGÜN DE İŞSİZİM BUNU KİME ANLATACAĞIZ!

Yani bizim sistemin ne kadar değiştiğine bakmamız lazım. 28 Şubat'a karşı muazzam bir adım atıldı doğru sonuna kadar destekliyorum hatta bu tutuklanan adamlar hep benimle uğraşan adamlar. Ama sistem değişmedi bugün de işsizim! E bunu kime anlatacağız? Medyanın giderek bir gücün etrafında şekillendiğini, parasını halktan kazanmadığını ve bir nüfuz ticareti yaptığını ortaya koymazsak bu ayıp bir şey. Sizin için de benim için de...

 

28 ŞUBAT'IN GENERALLERİ TAMAM DA PARALAR NEREDE?

Mehmet Altan, 28 Şubat soruşturmasının esaslı bir hesaplaşmaya dönüşmesi için sürecin ekonomik boyutunun da mercek altına alınması gerektiğini vurguladı. Dönemin büyük bir vurgun ve soygun dönemi olduğunu hatırlatan Mehmet Altan hortumlanan bankalara dikkat çekti. "Nereye gitti bu 60 milyar dolar?" diye soran Altan, "BÇG üyesi generallerin içeri alınmasını destekleyenler işin sermaye kısmını neden merak etmiyor" diyerek sorularına devam etti:

 

"Kenan Evren'in tablosuna 300 bin lira veren iş adamı şimdi generallere sırtını çeviriyor. Neden? Çünkü Türkiye'de sistemin temelinde ilkeler değil güce tabii olmak var. Dün o tabloya 300 bin lira verenler bugün de güce boyun eğmiş durumda. Bu yanıyla değişen bir şey yok, o gün güce boyun eğenler şimdi güç kimdeyse ona dayanıyorlar" dedi. (GAZETECİLER.COM)