Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti. Bugün önce vefat ettiği haberleri yayılan, daha sonra oğlu tarafından öldüğü haberleri yalanlanan Birand 18.29'da hayatını kaybetti.

Ölüm haberleri üzerine oğlu babasının twitter hesabından şu açıklamayı yapmıştı: "Ben Umur Birand, babam halen yogun bakimda. İyilesmesi icin dua ediyoruz. Gosterdiginiz sicak ilgi icin cok tesekkurler."

Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand'dan (72) kötü haber geldi.

Birand, dün safra kesesindeki stent değişimi için Amerikan Hastanesi’nde ameliyat olmuştu. Birand’ın sağlık durumuyla ilgili açıklama yapan Kanal D Haber Direktörü Süleyman Sarılar, "Daha önce biliyorsunuz safra kesesine bir stent takılmıştı. Bu stendin rutin değişme zamanı gelmişti. Dün (önceki gün) yapılacaktı ama operasyon bugüne (dün) kaldı. Stent değiştiğinde bir enfeksiyon meydana geldi. Doktorlar bir enfeksiyon tespit etti. Kan değerlerinin normale dönmesi için hastanede tutuyorlar. Doktorlar hayati tehlikesi yok diyor'' demişti.

Birand'ın bilincinin açık olduğunu söyleyen Sarılar, "Ben yanına girmedim. Doktorlarla görüştüm. Doktorların açıklaması bu. Bundan öte bir şey söylemiyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Can Dündar tarafından Mehmet Ali Birand'ın hayatını anlatan "Birand, Bir Ömür, Ardına Bakmadan..." adlı kitap yayınlamıştı. Bu kitap vasıtasıyla Birand'ın Elazığ Palu'lu Kürt bir aileye dayanan kökleri ortaya çıkmıştı.

Birand, "Kürt olduğunuzu da bu kitapla öğreniyoruz. Nasıl bir Kürtsünüz?" sorusunu şöyle yanıtlamıştı: "Asimile olmuş bir Kürt! Kendimi hiç Kürt gibi hissetmedim. Zaten bilmiyordum da. Demek ki ailem için Kürtlük bir zulümmüş. Kürt kökenli olduğunu söylemek kötü bir şeymiş. Söylemediler. Cemre, didikliye didikleye, dayım Mahmut Dikerdem'e sora sora öğrendi. Ama Kürtlerin sorunlarıyla ilgilenmemin, Kürtlüğümle alakası yok."

Birand Kürt sorunu konusunda önemli çıkışlar yapmıştı:

Birand: Öcalan serbest kaldığında Kürt sorunu çözülür!

Birand: Öcalan siyasi parti lideri olur, olmalıdır

M. Ali Birand: BDP'ye haksızlık ediyoruz

Mehmet Ali Birand: Ailem için Kürtlük bir zulümmüş!

MEHMET ALİ BİRAND KİMDİR?

1941 İstanbul doğumlu, gazeteci, yazar, yapımcı ve sunucu. Köşe yazarlığı da yapan Mehmet Ali Birand, medyanın birçok kolunda çalışmış, dil sürçmeleriyle tanınan, AB parlementosundaki birçok bürokratın bildiği ya da adına aşina olduğu Türk gazeteci. Özellikle zor ve tehlikeli şartlarda yaptığı röpörtajlarıyla dünyadaki sayılı gazeteciler arasındadır.

Mürvet ve İzzet Birand'ın çocukları olan Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941'de İstanbul'da dünyaya geldi. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı.

Gazetecilik mesleğine 1964 senesinde Milliyet Gazetesi'nde başladı. 1972'de Milliyet Gazetesi avrupa editörü oldu ve Brüksel bürosunu kurdu. Sonraları, 1984 yılında Milliyet Moskova bürosunun kuruluşunu da Birand üstlendi. Sabah Gazetesinde köşe yazarlığı da yapan Birand, 1985'de TRT'de başlayan ve sonraları Show TV'de devam eden kariyerinin altın basamağı olan 32. Gün programını sundu.

Bağımsız ve liberal bakış açısıyla tanınan 32.Gün programında, birçok Türk politikacısının yanı sıra, dünya liderlerinden François Mitterrand, Jacques Chirac, Saddam Hüseyin, Mihail Gorbaçov, Boris Yeltsin, Vladimir Putin, Yaser Arafat, Peter Kohl, Gerhard Schröder ve Teacher Mehmet, gibi önemli isimleri konuk etti.

1992-1995 seneleri arası Show TV ana haber bülteni sunuculuğu görevini üstlendi. Türkiyenin içinde bulunduğu durumları anlatan ve türk siyasetini içeren bir çok kitap yayınladı. Türk Ordusu'nun yapısı, 12 Eylül askeri darbesi, 1974 Kıbrıs Çıkartması ve Türk-Yunan ilişkisini anlatan kitapları İngilizce, Almanca ve Yunanca'ya çevrildi.

Günümüzde CNN Türk yöneticilerinden biri olan gazeteci, haber programı olan Manşet ve 32.Gün'ü CNN Türk'de devam ettirmekte olup, Kanal D ana haber bültenini sunmaktaydı. Evli ve bir çocuk babası olan Birand, iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmekteydi. TV programcısı ve yazar olarak ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olan Birand, Fransız "Chevalier de L’Ordre National de Merite" ünvanına sahipti.