"Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi" çalışması kapsamında hazırlanan raporda Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları arasında nefret söylemi üreten haber içeriği sayısının yüzde 30 oranında arttığı belirtildi.

Raporda yılın ikinci dört aylık döneminde Yahudiler hakkında 130 içerikte nefret söylemine rastlandığı belirtilirken, ikinci sırada Ermeniler, üçüncü sırada ise Hıristiyanlar yer aldı. Rumlar, Kürtler ve Suriyeli mülteciler de nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında yer aldı.

Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen "Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi" çalışması kapsamında 2014 yılı Mayıs-Ağustos ayı medya izleme raporu yayımlandı. İki bölüm halinde yayımlanan raporun ilk bölümünde ulusal, dini ve etnik kimlikleri hedef alan nefret söylemi içerikleri ile kadın ve LGBTİ'lere yönelik içerikler 'Diğer Dezavantajlı Gruplar' başlığı altında yer aldı.

Rapora göre 2014 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsayan dört aylık dönemde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 246 köşe yazısı ve haber içeriği tespit edilirken, aynı yılın ilk dört aylık döneminde nefret söylemi içeren haber ve yazı sayısının 188 olduğu belirtildi. Bu dönemde de hedef alınan gruplara göre dağılım yapıldığında, incelenen 246 içeriğin 338'inde nefret söylemi görüldüğü bilgilerine yer verilen raporda, 246 içerikten 137'sinin 21 farklı ulusal yayında yer aldığı, 104 yazının ise 63 farklı yerel gazetede yer aldığı belirtildi.

Kıbrıs gazetelerinde yayımlanan sekiz içeriğin de nefret söylemi kapsamında değerlendirildiği ifade edilen raporda, nefret söyleminin en çok köşe yazılarında üretildiğine dikkat çekildi. Raporda incelenen içeriklerin 187'sini köşe yazıları, 53'ünü haberler oluşturuyor.

NEFRET SÖYLEMİNDE YAŞANAN ARTIŞTA ERDOĞAN'IN ETKİSİ

Raporda nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazeteler arasında ilk sırada Yeni Akit (39 yayın) yer alırken, Yeni Akit'i 23 yayınla Milli Gazete, Milat gazetesi (13), Ortadoğu (12), Yeni Çağ (10), Sabah (6), Sözcü (5), Yeni Mesaj (5), Anayurt (3), Türkiye (3), Yeni Şafak (3), Akşam (1), Aydınlık (1), Güneş (1), HaberTürk (1), Milli İrade (1), Önce Vatan (1) ve Sol (1) izledi.

Raporda nefret söyleminde yaşanan artışta, İsrail'in Filistin'e saldırısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni Soykırımı ile ilgili taziye mesajının etkili olduğu belirtildi.

EN FAZLA NEFRET SÖYLEMİNE YAHUDİLERLE İLGİLİ İÇERİKLERDE RASTLANDI

Nefret söylemi üreten yazı sayısında yaşanan artışın hedef alınan grup sayısına da yansıdığı ifade edilen raporda, bir önceki dönemde 21 farklı grubun nefret söylemine maruz kaldığı, 2014'ün ikinci dört aylık döneminde ise bu sayının 32'ye yükseldiği belirtildi.

Raporda şunlar belirtildi: "Yılın ikinci dört aylık döneminde, en çok Yahudiler hakkında, 130 içerikte nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 60 içerikle Ermeniler gelirken, Hıristiyanlar 30 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından 21 içerikle Rumlar, 18 içerikle Kürtler ve 10 içerikle Suriyeli mülteciler nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında bulundu." (DİHA)