Van merkezde 24 Kasım'da gözaltına alınan ve 2 gün sonra çıkarıldığı mahkemece "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı(MA) muhabiri Dindar Karataş hakkında açılan davanın ilk duruşması Erzurum 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen Karataş, tutuklu bulunduğu Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve DFG yöneticisi Zeynel Abidin Bulut ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney duruşmayı izledi.

Karataş'ın abisinin duruşmaya katılmasına ise "taraflar alınmayacak" gerekçesiyle izin verilmedi.

YAPTIĞI HABERLERİ SAVUNDU

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada savunma yapan Karataş, iddianamede yer alan kimi konuşmaların kendisine ait olmadığını belirtti.

Tüm faaliyetlerinin gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunu vurgulayan Karataş, tape kayıtlarındaki konuşmaların haber amaçlı olduğunu kaydetti.

"Örgüt içerisinde faaliyet yürütmek" iddiasını kabul etmeyen Karataş, "Buna dair bir dosya somut delil bulunmamakta. İddianameye baktığımda hayatım boyunca okumadığım bir sözleşemeye tabi tutularak suçlanıyor. Tüm faaliyetlerimi gazeteci olarak yürüttüm. Bunlar bir gazetecinin yapması gereken haberlerdir" dedi.

Karataş, tahliye ve beraat istedi.  

HABERLER CIMBIZLANDI

Duruşma avukat savunmalarıyla devam etti. Karataş'ın avukatlarından Av. Erselan Aktan, iddianamedeki iddiaların hukuki bir geçerliliğinin olmadığını dile getirdi.

Müvekkilinin haber takibi için yaptığı görüşmelerin iddianamede yer aldığına dikkati çeken Av. Aktan, müvekkilinin yaşam hakkı ihlalini araştırdığını ve haberleştirdiğini ifade etti.

Avukat İrfan Sarı ise, Karataş hakkındaki iddianameyi "zorlama" olarak nitelendirdi.

Sarı, Ağrı'nın Tutak ilçesinde yaşanan çatışma sırasında öldürülen sivile dair yapılan haberlere dikkati çekerek, "Orada vatandaşlara işkence yapıldığı hususu da gerçektir.

Müvekkil de muhalif bir gazeteci olarak haberi araştırmıştır" dedi. Sarı, Karataş'ın yaptığı haberlerin cımbızlandığına dikkati çekerek, kimi haberleri mahkemeye sundu.

Savcılık, Karataş'ın tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme, "yurt dışı yasağı" şartıyla Karataş'ın tahliye edilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Mayıs'a ertelendi.