Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Yönetim Kurulu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'yle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Ne kutlayacak basın bayramı, ne de anacak Gazeteciler Günü var" dedi.

Gazetecilerin işten atılmasına ve tutuklanmasına tepki gösteren ÇGD, "Ocak ayının, Uğur Mumcu, Metin Göktepe ve Hrant Dink'in öldürülmesi, katillerinin ve azmettirenlerin devletin derinliklerinde yok edilmesinden başka bir şey olmadığını" ifade etti. ÇGD'den yapılan yazılı açıklamada şu noktalara değinildi:

"212 Sayılı Basın Kanunu, önceleri Basın Bayramı, 1971 darbesinden sonra da Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1961'de çalışanların lehine hükümler getiren yasayı protesto eden basın patronları, direniş göstererek gazeteleri yayınlamama kararı almıştı. Basın emekçileri ise bu direnişe karşı matbaalara el koyarak gazeteleri çıkarmıştı. Ülkemizde, basın ve ifade özgürlüğü 51 yıl öncesinden daha kötü durumda."

"Bu yasayla basın emekçilerine önemli haklar getirilmişti. Aradan geçen 51 yılda gazetecilerin kazanımları budandı. Sendikalaşma azaldı, "yıpranma hakkı"nın ortadan kaldırıldı, taşeronlaşma yaygınlaştı, iş güvencesi ortadan kalktı, sigortasız çalıştırma ve işten çıkarmalar yaygınlaştı. ÇGD'nin ne kutlayacak basın bayramı, ne de anacak Gazeteciler Günü var."

ÇGD, tutuklu tüm gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasını, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını, basın ve ifade özgürlüklerini kısıtlayan yasaların demokratikleştirilmesini talep etti. (BİA)