İlk Kürtçe gazetenin 22 Nisan 1898’de Kahire’de “Kürdistan Gazetesi” adıyla yayımlanmasının yıldönümü, korona virüsü nedeniyle mesajlarla kutlanıyor.

122 yıl önce Mikdad Midhat Bedirxan tarafından Kahire’de Arap alfabesiyle yayımlanan ‘Kürdistan Gazetesi’nin yıldönümü, “Kürt Gazeteciler Günü” olarak kabul ediliyor. DTK ve HDP Kürt Gazeteciler Günü’nü yayınladıkları mesajlarla kutladı ve Kürt gazetecilere yönelik baskılara dikkat çekti.

‘BASKILAR DEVAM EDİYOR’

Kürt Gazeteciler Günü’nü yayınladığı mesajla kutlayan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), “Karanlıklara hakikatle ışık olmanın adıdır Kürt gazeteciliği” dedi.
MKGP, 122 yılı bulan Kürt basınının bugün hâlâ baskı, engelleme, kapatma, el koyma, tutuklama, sürgün ve katletmelere rağmen yol aldığını vurguladı. Mesajda, “Televizyondan gazetelere, dergilerden ajanslara geniş bir yelpazede hakikat arayışçılığı yapan Kürt basın çalışanlarının bu değerli gününü kutluyoruz” denildi.

‘KÜRT BASINI SEMBOL OLDU’

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ise yayınladığı mesajda, Kürt gazeteciliğinin ‘hakikatte ısrar’ olduğunu belirtti. Açıklamada, “Dünyanın her yerinde baskı ve engellemelere maruz kalanlar, gazeteciler oluyor. Kürt gazeteciler ise baskı ve saldırılara en ağır şekilde maruz kalmakta. Kürt basın tarihi bunu en iyi şekilde anlatıyor” denildi.