Show Tv'de yayınlanan ve muhafazakar-milliyetçi kesimin büyük tepki gösterdiği "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin son bölümünde Kanuni Sultan Süleyman'ın "Kürdistan" ifadesi sansürlendi.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'li bakanlar olmak üzere milliyetçi-muhafazakar kesimden gelen tepkiler üzerine RTÜK'ün, Kanuni'nin "mahremiyeti ihlal ediliyor" gerekçesiyle uyardığı dizinin bu akşam yayımlanan bölümünde bu kez tarihi gerçekler ihlal edildi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın, 1526'da esir Fransa Kralı Francois'e gönderdiği mektupta, kullandığı "Kürdistan" ifadesi dizide sansüre uğradı. Kanuni, hükümdarı olduğu bütün coğrafyaları sayarken, orijinal metindeki "Kürdistan" ifadesi ise sansürlendi.

Prof. Halil İnalcık'ın "Devlet-i 'Aliyye" kitabında sayfa 151'de yer verdiği Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa Kralı'na 14 Ocak 1526'da yazdığı mektupta "Kürdistan" ifadesi şöyle geçiyor:

"Ben ki, sultanu's selatin ve burhanu'l havakin tac-bahş-i husrevan-ı ruy-i zemin zillulllah fi'l-ardayn Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Rum'un ve vilayet-i Zulkadriyye'nin ve Diyarbekr'in ve Kürdistan ve Azerbaycan'ın ve Şam'ın ve Haleb'in ve Mısır'ın ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve külliyen diyar-ı Arab'ın ve Yemen'in ve dahi nice memleketlerin ki... sultanı ve padişahı sultan Beyazıd han oğlu sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Hanım.Sen ki, França vilayetinin Kıralı Françeşkosun..."

ANF