Hürriyet Daily News’te çalışan 20, Radikal'den ise 15 kişinin işten çıkarılması üzerine, iki gazetenin çalışanları bir açıklama yaparak işten çıkarılmalarının gerekçelerini sordu.

Basın emekçileri yaptıkları ortak açıklamada, Hürriyet Daily News (HDN) ve Radikal gazetesinin 35 çalışanı işten çıkarma kararının geri alınmasını istedi.

Sendika.org sitesinde yer alan habere göre çalışanlar “Dayanışma içinde, evrensel işçi haklarının bizlere sunduğu tüm mücadele yöntemlerine, yönetimin bu kararından geri dönmesi için başvurmaktan geri kalmayacağımızı arz ederiz” dedi.

Basın emekçilerinin “HDN ve RADİKAL emekçileri manifestosu” başlığıyla yayınladıkları açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Son yaşanan tenkisatla birlikte Hürriyet Daily News’te 20, Radikal’de ise 15 arkadaşımız artık yanımızda çalışmıyor.

Hürriyet Daily News ve Radikal çalışanları olarak, yönetim kurulu tarafından alınan tenkisat kararı üzerine ve de özellikle bu kararların uygulanma şekline karşı rahatsızlığımızı dile getirmek, hatta duygularımızı daha iyi ifade eden bir terimle, isyanımızı haykırmak istiyoruz.

Nitekim aylar önce belirlenen bu kararların yangından mal kaçırır gibi işten çıkarılan arkadaşlarımıza yeni bir iş bakma fırsatı bırakmadan, son anda tebliğ edilmesini kabul etmiyoruz. Hürriyet yönetiminin “insan hakları / basın özgürlüğü” diye ahkam kesmeden önce, bırakın işçi-emekçi haklarını, en basit nezaket kurallarını da çiğneyen bu vahşi yöntemlerden vazgeçmesi gerekirdi.”

Basın emekçileri Hürriyet ve Radikal'e şu soruları yöneltti:

-Ayrıca bu kararların gerekçesini tüm ayrıntılarına kadar bilmek istiyoruz.

-Bu kararlar nasıl bir “dönüşüm” stratejisi doğrultusunda alındı?

-HDN ve Radikal’in erişilemeyen hedefi nedir? Ortalama tıklama sayısı ya da tiraj mıdır?

-Hedeflediğimiz ortalama tıklama sayısı ya da tiraj kaçtı?

-Yöneticilerin başarısızlığının faturası neden çalışanlara kesilmektedir?

Dayanışma kararı alan emekçiler açıklamalarının sonunda şuna yer verdi; “Bu şartlarda alınan kararlar sonucunda, aramızdan kimsenin eksilmesini kabul etmiyoruz. Dayanışma içinde, evrensel işçi haklarının bizlere sunduğu tüm mücadele yöntemlerine, yönetimin bu kararından geri dönmesi için başvurmaktan geri kalmayacağımızı da bu mektupla arz ederiz.”

İşten çıkarmalar ve basın emekçilerinin yaptığı açıklamaya Radikal ve Hürriyet gazetelerinde yer verilmemesi dikkat çekti.