İtalya Ulusal Basın Federasyonu (FNSI), İtalya Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in İtalya bürosunun temsilcileri başta olmak üzere yaklaşık 20 kişi, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin yer aldığı Palestro Caddesi’nin girişinde basın açıklaması yaptı. 

Grup üyeleri, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün sağlanması ve tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması için İtalyan hükümetini, Ankara yönetimine karşı harekete geçmeye çağırdı. 

TÜRKİYELİ MESLEKTAŞLARIMIZ ''BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN'' DİYE MEKTUP YAZDI’ 

İtalya Ulusal Basın Federasyonu Başkanı Giuseppe Giulietti, bu konuda sadece İtalya’nın değil, tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin derhal müdahalede bulunması gerektiğini söyledi. 

Giulietti, cezaevindeki Türkiyeli meslektaşlarının kendilerine mektup yazarak, “Bizi yalnız bırakmayın” çağrısı yaptığını da aktardı.

“Türkiye, baskıya son ver” ve “İfade özgürlüğü temel bir haktır” gibi dövizlerin de açıldığı etkinlikte, Türkiye’de basın özgürlüğünü savunmanın, demokrasiyi savunmak anlamına geldiği vurgulandı. 

Buluşmada, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’ın yargılanmasına başlandığı da hatırlatıldı. Basın açıklamasına katılan basın birliklerinin temsilcileri, İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova ile de görüşerek, Türkiye’deki gazetecilerin serbest bırakılması için diplomatik kanalların kullanılmasını talep edeceklerini belirtti.

(Kaynak: Evrensel)