İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Kerem Altıparmak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından alınan muhalif haber sitelerine yönelik erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Akdeniz ve Altıparmak, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne “kullanıcı sıfatı” ile 24’uncu defa başvuru yaptı.

Yapılan son başvuru, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından 15 Nisan 2016 tarih ve 2016/474 Değişik İş sayılı kararıyla erişime engellenen Sputnik News Haber Ajansı’nın sitesi olan sputniknews.com, Dicle Haber Ajansı’na ait diclenews.win, JINHA haber sitesine ait olan jinhaber.info, Özgür Gündem Gazetesi'ne ait olan ozgurgundem.info, Azadiya Welat Gazetesi'ne ait olan azadiyawelat.me, Ronahi Haber sitesine ait olan ronahihaber1.com, Yeni Özgür Politika Gazetesi'ne ait olan yeniozgurpolitika1.blogspot.com.tr ve BestaNuce haber sitesine ait olan bestanuce8.xyz sitelerine ilişkin olarak yapıldı.

Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan erişim engeli kararına 19 Nisan’da yapılan itiraz kapsamında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararla “Gölbaşı (Ankara) Sulh Ceza Hakimliği'nin 15/04/2016 tarih ve 2016/474 D.İş sayılı kararında herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından” denilerek reddedilmiş ve karar kesinleşmişti.

Akdeniz ve Altıparmak, kesinleşen karara karşı geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruda, 7 Haziran seçimleri ile başlayan süreç sonrasında erişime engellenen sitelerle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne toplam 24 başvuru yapıldığı hatırlatılarak, mahkemeden bu başvuruların birleştirilerek ve öncelikli olarak değerlendirilmesi talep edildi.

(Kaynak:DİHA)