Tekirdağ’ın Şarköy Asliye Ceza Mahkemesi, eşine şiddet uygulamaktan mahkum olan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye meclis üyesi Ali Bayraktar’ı değil, haftalık Şarköyün Sesi gazetesini çıkaran Yakup Önal’ı mahkum etti.

Mahkeme, davanın daha 2. duruşmasında, gazetecinin tehdit ve hakaretiyle ilgili şikayeti değil, CHP belediye meclis üyesi ve Şarköy Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ali Bayraktar'ın gazetecinin ardından yaptığı başvuruyu sonuçlandırdı.

Bianet'ten Erol Önderoğlu'nun haberine göre; gazeteci, 11-17 Ağustos 2010 tarihinde yayımladığı "Eşini Döven CHP'li Belediye Meclis Üyesi Mahkum oldu" başlıklı haberi nedeniyle 6 Eylül’de belediye toplantısında Ali Bayraktar’ın tehdit ve hakaretine uğradığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Ardından da Bayraktar, gazetecinin 8-14 Eylül 2010 tarihli “Belediye Başkanlığı makamı CHP makamı olmuş” başlıklı yazıda kendisine hakaret edildiğini savunarak yargıya başvurdu.

“O KALEM BİR YERİNE BATAR” SÖZÜ HALA CEZASIZ

18 Aralık’ta sonuçlanan davanın duruşmasında son sözü sorulan Bayraktar, “Elinde kalem var diye her şeyi yazarım diyen bu terbiyesize gün gelir elindeki kalem bir yerine batar” sözleriyle ilgili “o günkü şartlar altında ve psikoloji içinde yaptığı beyan nedeniyle” üzüntüsünü dile getirdi. Gazeteciyse Bayraktar’ın insanlar önünde kendisini kastederek sarf ettiği sözler nedeniyle cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar’ın mahkum edilmesini bekleyen gazeteci, kararla birlikte şaşkına döndü. Mahkeme, Önal’ı, 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasıyla cezalandırdı.

YAZIYA ERTELEMELİ 1 YIL 2 AY 17 GÜN HAPİS

Mahkeme, hapse mahkum ettiği gazeteci istemediğinden hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını reddetti; cezayı da erteleyerek haberciyi 1 yıl 2 ay 17 gün süreyle denetim altında tutmaya karar verdi.

Gazeteci, Bayraktar’ın kendisiyle ilgili şu sözleri yargıya taşımıştı: "Şarköy'de yayınlanan yerel gazetede, gazeteci müsveddesi Nisan ayında hakkımda verilen bir hükmü haber yaptı. Bu gazeteci müsveddesi terbiyesiz adam, haberde partimin adını işe karıştırdı. Şahsımı haber yapsın ama partimin adını bu işe karıştırması terbiyesizliktir. Elinde kalem var diye her şeyi yazarım diyen bu terbiyesize gün gelir elindeki kalem bir yerine batar. Bu gazeteciye bir gün öyle bir nokta konulur ki neyin ne olduğunu anlar."

Mahkeme, Bayraktar’ın gazeteciyle ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle yürüttüğü yargılamayı ise belediye yetkilisi hakkında kovuşturma yapılabilmesi için 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 3. maddesinin i bendi uyarınca Kaymakamın soruşturma iznine bağlı olduğu ve bu yönde bir izin alınmadığı gerekçesiyle durdurdu. Bayraktar ile ilgili işlemler, Şarköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na bırakıldı. Kararın gerekçesi daha sonra yayınlanacak.

Kararı bianet’e değerlendiren Önal, kamu görevlileriyle ilgili yayınlar nedeniyle kolaylıkla mahkum edilmekle birlikte, kendisinin şikayetçi olduğu görevlileri yargılatamamaktan yakındı.

Gazeteci, 20 Temmuz 2005'te yazmaya başladığı "Başkan Pinokyo ve 9 Cüceler" yazı dizisinde dönemin AKP Belediye Başkanı Can Gürsoy ve dönemin belediye meclis üyeleri Ercan Yücel ve Olcay Yücel'e hakarette bulunduğu iddiasıyla gazeteciyi 2 yıl 3 ay 4 gün hapse mahkum edilmişti.

Tekirdağ'ın Şarköy Asliye Ceza Mahkemesi, yerel yetkilileri masal yoluyla eleştirdiği gerekçesiyle mahkum ettiği gazeteciyi yine bir yıl süreyle adli kontrol altında tutmaya karar vermişti.

Gazeteci, yaptığı haberler nedeniyle kendisini darp edip tehdit ettiği gerekçesiyle CHP Şarköy Belediye Meclis üyesi Hidayet Kaçar’dan şikayetçi olmuştu. Şarköy Devlet Hastanesi’nde muayene edilen haberciye darp raporu verilmişti. Şarköy Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki dava, 20 Şubat’ta görülecek. Önal’a kaza yapan bir otobüsün bağlı bulunduğu şirket çalışanlarınca da saldırıda bulunulmuştu.