Türkiye'nin ilk Lazca televizyon kanalı, Rize'nin Ardeşen İlçesi'nde uydu aracılığı ile yayın hayatına başladı.

Rize'de 15 yıldır yayın hayatını sürdüren Gelişim TV, Lazca yayına başladı.

Gelişim TV Genel Yayın Yönetmeni Turgay Terzibaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 yıldır yerel yayın yaptıklarını, 1 Ocak itibarıyla uydu yayınına başladıklarını belirterek, "Uydu yayınıyla haber ve müzik programlarında Lazca, Türkçe ortak yayına başladık" dedi.

TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA İZLENEBİLİR DURUMDA

Dünyada ilk kez Lazca dili ile görsel yayıncılık yaptıklarını söyleyen Terzibaş, "Bir ilke imza attık. Türkiye'de ve dünyada izlenebilir durumda. Elimizden geldiği kadar yayınlarımızı Lazca yapacağız. Haber, müzik programlarımız Lazca, Türkçe olarak yayınlanacak. Yayınların büyük bölümünü Lazca yapacağız. Unutulmaya yüz tutmuş Lazcayı yeni nesillere gerektiği şekilde aktarmayı hedefliyoruz. Geniş kitlelerin destek vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Terzibaş, kaliteli eğitim verebilmek için çalışanların Lazca dil dersi eğitimi aldığını, birçok personelin Lazca bildiğini sözlerine ekledi.

Sunucu olarak görev yapan Nurten Kurnaz, çalışmanın kendilerini de heyecanlandırdığını vurgulayarak, "Sabah haber kuşağında gazete başlıklarını Lazca okuyoruz. Lazca biliyordum ama yayına başlamamız nedeniyle daha çok dikkat ediyorum. Bilmediğimiz kelimeleri öğrenmeye gayret ediyoruz. Çok fazla zor olmadı" dedi.