İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Demokrat Haber,  Mezopotamya Ajansı (MA), 1HaberVar Platformu ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet sitelerine Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile erişim engeli getirilmesine yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, “MA, 1HaberVar, Demokrat Haber ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet sitelerinin engellenmesi, sadece engellenen basın kuruluşlarının haklarını ihlal etmiyor; aynı zamanda halkın haber alma, hakikatleri öğrenme, düşünce ve ifade özgürlüğünü de gasp ediyor” ifadeleri kullanıldı.

“Basına ve demokratik örgütlere yönelik baskılara derhal son verilsin” başlığıyla yapılan açıklamada, “Mezopotamya Ajansı, 1HaberVar, Demokrat Haber ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet sitelerine erişim engeli getirildi. İnsan hakları savunucuları olarak; basın özgürlüğünün, düşünce ve ifade özgürlüğünün, hakikatleri öğrenme hakkının, haber alma hakkının ve bunların yanında örgütlenme özgürlüğünün ihlali olan bu saldırılara son verilmesini, basın kuruluşlarının faaliyetlerine devam etmeleri önündeki engellerin derhal kaldırılmasını istiyoruz” denildi.

‘GERÇEKLERİ ÖĞRENME HAKKI ENGELLENİYOR’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Özgür habercilik yapmak isteyen ve gerçekleri halkın bilgisine ulaştırma gayretinde olan basın kuruluşları da bu haklı gerekçeden yoksun ve tekrarlanan kararlarla çalışamaz hale getirilerek susturulmak istenmektedir. Nitekim bu engelleme kararı ile Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi 45’inci kez, Demokrat Haber üçüncü kez erişime engellenmiştir. Biliyoruz ki; MA, 1HaberVar, Demokrat Haber ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet sitelerinin engellenmesi, sadece engellenen basın kuruluşlarının haklarını ihlal etmiyor; aynı zamanda halkın haber alma, hakikatleri öğrenme, düşünce ve ifade özgürlüğünü de gasp ediyor. İnsan hakları savunucuları olarak, basın özgürlüğünün, düşünce ve ifade özgürlüğünün, hakikatleri öğrenme hakkının, haber alma hakkının ve örgütlenme özgürlüğünün ihlali olan bu saldırılara son verilmesini istiyoruz.”

Kaynak: MA