Hürriyet gazetesinde Enis Berberoğlu'nun Genel Yayın Yönetmenliği'nden istifasının ardından ikinci tartışma Yılmaz Özdil konusunda yaşanıyor.

T24'te yer alan habere göre Özdil'in son yazısına müdahale edildi ve Hürriyet'in bugünkü sayısına konmadı. Özdil’in kendisini arayanlara “benim için artık o defter kapandı” yönünde sözler söylediği de iddia edildi. Yazılarında zaman zaman aşağılayıcı bir dil kullandığı ifade edilen Yılmaz Özdil Roboski katliamı sonrası yazıdığı ve ırkçılıkla eleştirilen yazısı sonrası yoğun eleştiri almıştı. Özdil bu yazısında da Tayyip ve Bilal Erdoğan ikilisinin telefon konuşmalarına gönderme yaparken konuşmalarda bu şekilde yer almayan şu ifadeleri kullandı: "Babası ne zaman sıkışsa onu arar şu işadamını kucağa oturt der".

Hürriyet ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yazarımız Yılmaz Özdil’in bugün yayınlanması gereken yazısında, Doğan Yayın İlkeleri’ne aykırı bazı ifadeler yer alıyordu. Ancak Özdil, değişiklik yapmak yerine yazısının yayınlanmamasını tercih etti. Okurlarımızla bu bilgiyi paylaşırız."

Hürriyet'in en çok okunan yazarlarından olan Yılmaz Özdil'in Başbakan Tayyip Erdoğan'ı eleştiren son yazısına müdahale edildi. Özdil'in, Başbakan adayları tartışmasına değindiği yazıda, Tayyip Erdoğan'dan boşalacak makam için Bilal Erdoğan'ı işaret eden ağır bir üslup kullandığı belirtildi. Özdil'in Erdoğan'ı eleştiren yazısına son anda müdahale edildiği ve ilk baskılardan itibaren gazeteye konmadığı kaydedildi.

Berberoğlu'nun Genel Yayın Yönetmenliği'nden istifasının ardından Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın gazetedeki toplantılara katıldığı, sayfaları yayından önce kontrol ettiği, bazı haber ve yazıların değiştirilmasini istediği öğrenildi.

Berberoğlu'nun beş yıl yürüttüğü genel yayın yönetmenliği işini patron olarak Vuslat Doğan Sabancı'nın fiilen üstlenmiş gibi bir görüntü doğduğunu belirten Hürriyet çalışanları, Özdil krizi yaşanabileceğini söylediler.

CHP milletvekili Oktay Ekşi'nin, Hürriyet Başyazarlığı sırasında özelleştirme eleştirisi yaparken AKP Hükümeti için "analarını bile satarlar" ifadesini kullanması üzerine çıkan krizde bütün yazıların Yayın Danışmanı Doğan Hızlan'ın kontrolünden geçtikten sonra yayımlanması uygulaması başlatılmıştı. Kriz üzerine Ekşi, Hürriyet'ten ayrılmak zorunda kalmış, daha önce de yaptığı gibi siyasete dönerek CHP listesinden İstanbul Milletvekili seçilerek parlamentoya girmişti.

Aradan geçen süreçte Hürriyet'te çok sayıda yazının değiştirildiği, zaman zaman da yayımlanmadığı kamuoyuna yansımıştı.

Geçen hafta istifa eden Berberoğlu'nun ardından gazetedeki operasyonun başına Yayın Direktörü Fikret Ercan getirildi, ancak yeni bir genel yayın yönetmeni görevlendirmesi yapılmadı.

Doğan Medya Grubu, Deniz Feneri dosyasıyla hükümeti rahatsız eden yayınların ardından, rekor bir vergi aslı hesaplaması ve vergi cezasına çarptırılımış, 1 milyar doları aşan vergi ve ceza için yargııya gidilmesinin ardından uzlaşma komisyonunda rakam aşağı düşürülmüşrü.