Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplanan Bakanlar Kurulu, 7.5 saatlik uzun bir toplantı gerçekleştirdi. Beklendiği üzere toplantının ana gündem maddesi dershanelere yönelik düzenleme oldu. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da sorular üzerine açıklamasının büyük kısmını dershane düzenlemesine ayırdı. Arınç, gazetelerin yayınlarını da eleştirerek, Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu için savcılara çağrı yaptı.

Arınç'ın Baransu ile ilgili açıklamaları özetle şöyle:

Gazeteci Baransu için savcılara çağrı: Bir gazete veya bir gazeteci, daha evvelde bu konularda mahir olduğunu bildiğimiz birisi bir kararı yayınladı. Bu bir kararsa MGK Genel Sekreterliği Kanunu’na bakmamız lazım. Kanun diyor ki; ‘tutanaklar ve görüşmeler kesinlikle açıklanamaz ve yayınlanamaz’. Birisi 25.8.2004 tarihli MGK kararını ele geçirmiş ve yayınlıyor; tabi Türk Ceza Kanunu (TCK) 327, 328, 329; MİT Kanunu’nun 27; Basın Kanunu’nun 3’ncü maddesi; RTÜK Kanunu’nun 7’nci maddesi ve diğer maddelerinde ‘sır ve gizlikli içerisinde kalması gereken belgelerin’ yayınlanması halinde de ceza tertibi öngörülmüş. Bunların açıklanması yayınlanması yasak, bunu yapan insan bir ceza sorumluluğuyla karşı karşıya kalabilir. Bunu savcılarımız düşünsünler. Biz bu konuda herhangi bir teşebbüsün içerisinde şu anda değiliz.

‘Cemaati bitirme’ kararı Başbakanlık’ta ‘yok hükmünde muamele’ gördü: Önemli olan bu karar alınmışsa bundan sonra ne yapılmıştır. Şimdi açıkça ve net söylüyorum, çünkü bütün belgeleri inceledik bu MGK kararı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmadı ve kabul edilmedi; karar alınmadı, MGK kararına uygulanmasına yönelik Başbakanlıkça herhangi bir işlem yapılmadı, hiçbir kuruma veya kişiye gönderilmedi. Herhangi bir talimat verilmedi, yok hükmünde muameleye tabi tutuldu. Şimdi açıklama yapacak olanlar varsa veya yeni belgeler getirecek olanlar varsa bu sözümün arkasından bunun aksini ispat edecek bir şey ortaya koymaları lazım. (Radikal)