Türkiye'deki bir şampuan reklamında Adolf Hitler'in kullanılması, Amerika'daki Yahudilerin de tepkisine sebep oldu.

 

Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati tarafından yapılan yazılı açıklamada, “dün cemaatin web sitesinden yapılan ilk açıklamayı takiben konuyla ilgili ajans sahibiyle yapılan ve hassasiyetlerin aktarıldığı görüşmeye rağmen söz konusu reklamın halen medyada yer aldığının esefle müşahede edildiği” belirtildi.

 

Açıklamada, şöyle denildi:

“Reklamda farklılık veya farkındalık yaratma adına ideolojisi, vahşeti ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olan çarpık zihniyetin en çarpıcı örneği Hitler'i her ne sebeple olursa olsun reklam filminde kullanmanın kabul edilemez bir durum olduğunu bir kez daha önemle hatırlatıyoruz. Bu zihniyeti kınıyor ve insanlık vicdanında yaratılan tahribatın bir an önce tamiri adına kamuoyundan özür dilenmesi gerekliliğini vurguluyoruz.”

 

AMERİKA'DAKİ YAHUDİLER DE TEPKİLİ

ABD merkezli Yahudi sivil toplum örgütü İftira ve İnkar ile Mücadele'den (The Anti-Defamation League- ADL) yapılan yazılı açıklamada, Yahudi milletine karşı soykırım yapan bir insanın şampuan reklamında kullanılmasının anti-Semitizm'i körükleyeceği iddia edildi. Hitler'in milyonlarca Yahudiyi, İkinci Dünya Savaşı'nda öldürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, böyle bir insanı kullanarak ürün satmaya çalışmanın hem "çok elim" hem de "iğrenç" olduğu ifade edildi.

 

ADL Direktörü Abraham H. Foxman, reklam filmini soykırım kurbanları ve kurtulanları anısına büyük saygısızlık olduğunu ileri sürdü. Foxman şöyle konuştu: "Bu emsalsiz trajedinin önemsizleştirilmesi, duyarsızlaştırılmasına katkıda bulunarak soykırım imajı ile hala bazı ülkelerde ürün satmaya çalışılması korku verici. Hitler'in ya da onun ölüm makinelerinden herhangi birinin imajını kullanarak ürün ya da hizmet satmaya çalışmayı hiçbir gerekçe haklı çıkaramaz."

 

Foxman, reklam filminden dolayı duydukları rahatsızlığı Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'a ilettiklerini hatırlattı. Yazılı açıklamada ayrıca, tarihte Yahudilere kucak açmak ile övünen Türkiye'nin bu reklam ile halkını soykırım konusunda yanlış bilgilendireceği de savunuldu.