28 Ağustos Pazar günü polis Türkiye’de tek Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan merkez binasına baskın düzenleyerek 25 gazete çalışanını gözaltına almıştı.

Gözaltına alınanlardan A. K. İsimli çocuk dün (30 Ağustos) savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Gazetenin hala 24 çalışanı gözaltında.

Polis gazete binasına baskın gerekçesi olarak “örgütsel toplantı yapıldığını” şeklinde bir ihbarın olduğunu iddia etmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Feleknas Uca'nın İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yönelttiği sorular şöyle:

'SÖZ KONUSU BASKININ EMRİNİ KİM VERMİŞTİR?'

1. 28 Ağustos Pazar günü Türkiye’de tek Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan merkez binasına baskın düzenleyerek 23 gazete çalışanı ile baskın esnasında orada yer alan 2 kişinin özel hareket polislerince gözaltına alındığı bilginiz dahilinde midir? Söz konusu baskının emrini kim vermiştir?

'GÖZALTILARIN GEREKÇESİ NEDİR?'

2. Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan merkez binasına, “burada örgüt toplantıları yapılıyor” şeklinde bir ihbar sonucu baskın yapıldığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise, gazete avukatlarının özel hareket polislerine baskın esnasında evraklarla buranın Azadiya Welat gazetesinin resmi adresi olduğunu aktardıkları ve polisin bu bilgileri amirleri ve/veya savclığa ilettiği halde binada yer alan 25 kişinin gözlatına alınma gerekçesi nedir?

3. Polisin gözlatına aldığı Azadiya Welat gazetesi çalışanlarının evlerine kapıları kırarak baskın yaptığı ve bazı aileleri darp ettiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu uygulamaların yasal gerekçesi nedir?

'GÜVENLİK GÜÇLERİ HANGİ BİRİME BAĞLIDIR?'

4. Azadiya Welat gazetesine baskın yaparak çalışanlarını gözaltına alan güvenlik güçleri hangi birime bağlıdır? Maskeli ve ellerinde uzun namlulu silahlar taşıyan sözkonusu kişilerin Malatya iline bağla 44 plakalı araçlar kullanmalarının sebebi nedir? Söz konusu kişiler Diyarbakır dışında görev yapan kişiler midir? Bunlar Diyarbakır il sınırları dışında görev yapan kişiler ise Diyarbakır’da yer alan gazeteye bu kişilerce baskın yapılmasının gerekçesi nedir?

5. Maskeli ve ellerinde uzun namlulu silahlar taşıyan söz konusu kişilerin üstüme yürüyerek benim gazete binasına girmemi engelleme yetkilerini hangi kurum ya da kişilerden almıştır?

6. Son birkaç aydır sistematik bir hal alan Kürt basını üzerindeki baskıların sebebi nedir? Bu baskılarla ne amaçlanmaktadır?

(Demokrat Haber)