Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Haber Sen, 300’den fazla TRT çalışanın açığa alınmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“300’DEN FAZLA TRT ÇALIŞANI AÇIĞA ALINDI”

“15 Temmuz’daki darbe girişiminin engellenmesi sonrasında kamu kurumlarında yürütülen “açığa alma” dalgası TRT’ye de ulaştı.

“Sayısı net olarak bilinmemekle birlikte 300’den fazla kişi açığa alınmış bunlardan bir kısmı da gözaltına alınmıştır.

“Darbeye, darbecilere karşı kameraların önünde özgürlük ve demokrasi nutukları atanlar özgürlük ve demokrasiyi sadece kendileri için istediklerini kısa sürede gösterdiler.

“Tüm kurumlarda olduğu gibi TRT’de “darbecileri temizliyoruz” maskesinin altında muhalif tüm kesimleri temizleme harekâtı başlatıldı.

“Sendikamızın TRT’de cemaat kadrolaşmasına karşı verdiği mücadele sadece TRT yöneticileri tarafından değil tüm kamuoyunca da bilinmektedir.

MEHMET DEMİR AÇIĞA ALINDI

“Bu mücadelenin önderlerinden olan ve Sendikamızın TRT’deki örgütlenme sürecinde çekirdek kadroyu oluşturanlardan muhabir Mehmet Demir de açığa alındı.

“Sendikamıza yönelik saldırı bununla da sınırlı kalmadı. 2001 yılından bu yana Sendikamızın üyesi olan, her türlü baskıya mobbinge rağmen sendikamızdan istifa etmeyen çok sayıda üyemiz de yürütülen soruşturma kapsamında açığa alındı.

“Mehmet Demir ve diğer üyelerimizin açığa alınmasıyla ilgili yazıda ‘Genel Müdürlük Makamının 19 Temmuz 2016 tarihli ve 1 sayılı oluru ile milli güvenliğin ve devlet otoritesinin sağlanmasını teminen Kurumumuz bünyesinde halen görev yapan bazı personelin Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Terör Örgütü ile bağlantılı olduklarının tespit edildiği’ denilmektedir.

“HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ”

“TRT yönetimini hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. Mehmet Demir’in politik alandaki mücadelesinin en önemli noktalarından birisi darbelere karşı mücadeledir. Mesleki, politik ve sendikal duruşu herkes tarafından bilinmesine rağmen Mehmet Demir’in “darbecileri temizliyoruz” iddiasıyla başlatılan süreç kapsamında açığa alınmasının gerekçesi nedir?

“TRT yönetimi, başta Mehmet Demir olmak üzere üyelerimizin hangi gerekçeyle açığa alındığını,  ne gibi bağlantılarının tespit edildiğini açıklamalıdır?

“Ön soruşturma dahi yürütülmeden doğrudan açığa alınan kamu emekçilerinin hukuksuzca işten atılarak cezalandırma yoluna gidileceği görülmektedir.

“Darbe girişimi hukuk-yargı yolunun kapatılması ile kamu emekçilerinin iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasının dayanağı haline getirilmek istenmektedir.

“On binlerce kişinin hiçbir hukuki gerekçe ileri sürülmeden, hukukun en temel ilkeleri yok sayılarak bir anda açığa alınması kabul edilemez!

“CADI AVINA DÖNMESİ ENGELLENMELİ”

“Başta hükümet olmak üzere TBMM’deki siyasi partileri, darbe girişimine karşı yürütülen sürecin siyasi bir cadı avına dönmesinin engellenmesini, herkesin temel hak ve hukukunun korunmasını ve soruşturmaların evrensel hukuk ilkeleri içerisinde kalınarak yürütülmesini sağlamaya çağırıyoruz

“Haber-Sen ve Konfederasyonumuz KESK, mücadele tarihi boyunca darbelerin, baskıların ve anti-demokratik uygulamaların hedefi olmuştur.

“SİVİL YA DA ASKERİ DARBELER ÇÖZÜM DEĞİL”

“KESK ve bağlı sendikalar, 15 Temmuz 2016 ‘da Türkiye’nin darbeler tarihine bir yenisinin eklenmesi girişimine karşı açık bir tutum almıştır.

“Biz, eşit, özgür, demokratik ve barış içinde bir Türkiye için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Sivil ya da askeri darbeler çözüm değil! Çözüm emek, barış ve demokrasi güçlerinin ellerinde, halkların ortak geleceğindedir!”