Kanal D’de yayınlanan, Ayça Bingöl ve Mete Horozoğlu’nun başrollerini paylaştığı ‘Benim Adım Gültepedizisi Gültepelilerin tepkisine neden oldu. Dizinin söylendiği gibi 1982 yılındaki Gültepe’yi anlatmadığını söyleyen Gültepeliler, dizinin bu şekilde kalması halinde yargıya başvurarak yayından kaldırılmasını isteyeceklerini duyurdu.

‘ŞANLI TARİHİ KONU EDİN’

Ege Bölgesi Kars Demokrat Dernekler Federasyonu, Erzurum Şenkaya Demokrat Dernekler Federasyonu, Nihat Aydın Kültür Merkezi, Gültepe Halk Evi, Hacı Bektaş Dernekleri Konak Şubesi, Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği’nin de aralarında olduğu 22 derneğin ve Yazar-Gazeteci Gazi Keskin imzası ile basın açıklaması yapan Ege Bölgesi Kars Demokrat Dernekler Federasyonu Başkanı Tarkan Eledağ, dizide anlatılanların Gültepe ile hiçbir ilgisi bulunmadığını aktardı.

BirGün'den Gülsen Candemir'in haberine göre Eledağ, “Eğer Gültepe bir filme konu olacaksa şanlı tarihi ile yer almalıdır” dedi.

Eledağ, “Çünkü Gültepe’nin  çok şanlı bir geçmişi vardır. Bu şanlı geçmişi görmek için 1970’li yıllara ve sonrasında bakmak lazım.  Gültepe’nin emek cephesinde yer alanları, gençliği ve aydınları kitlelerin talep ve beklentileri doğrultusunda mücadele etmişler ve Gültepe’nin adını dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in TBMM’de gündeme getirmesini sağlamışlardır” şeklinde konuştu.

'GERİCİLERE ALTERNATİF'

Gültepe Belediye Başkanı Aydın Erten tarafından halk iktidarı anlayışını hayata geçirmiş; 850 yoksul aileyi ev sahibi yapmış,  tanzim satış mağazaları açarak halka ucuz temiz gıda sağlamış, kömür tanzim yerler açarak maliyetine taksitle kömür dağıtmış. Gerektiği kadar işçi çalıştırarak işsizliği önlemeye çalışmış” diyen Eledağ, semtin “Türkiye’de sağcı gerici iktidarların faşist yönetimlerine karşı alternatif olduğunu” söyledi.

Eledağ sözlerini şöyle sürdürdü: “1980 darbesinden önce İzmir’de işçilerin yaptığı şanlı TARİŞ direnişine en büyük desteği Gültepe halkı ve Başkanı Aydın Erten vermiş ve bedelini de ağır şekilde ödemiştir. Gültepe, belde belediyesiyken bu yaşananlardan sonra 12 Eylül askeri cuntası ilçeyi belde olmaktan çıkarmıştır.

Eledağ açıklamayı senarist Vural Yaşaroğlu, Yönetmen Zeynep Günay Tan ve yapımcıya seslenerek bitirdi: “Devrimci mücadele anlayışıyla döneme damga vuran Gültepe’yi konu alırken yayınlanan bölümlerinden hiç mi sıkılmadınız? Diziyi yayından kaldırmanızı istiyoruz. Aksi halde Gültepe halkı olarak yasal haklarımızı kullanacağız.

'OYUNCULARA TEPKİ YOK’

Gültepe’deki ilk evi yapanlardan olduğunu belirten Yazar ve Gazeteci Gazi Keskin, dizinin Gültepe’nin tarihini manipüle etmek için yapıldığını öne sürdü.  Oyunculara tepkili olmadıklarını belirten Keskin, ilk çekimlerin Gültepe’de yapıldığını, halkın tepkisi nedeniyle çekimlerin daha sonra İstanbul’a alındığını söyledi.