Sur'da gözaltına alınıp serbest bırakılan Azadiya Welat muhabiri Ferit Dere, gözaltında "Bir gün kim vurduya gideceksiniz. Türkün gücünü göreceksiniz" şeklinde tehdit edildiklerini söyledi. Dere, gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde halen süren sokağa çıkma yasağına 11 Aralık'ta verilen 17 saatlik ara sırasında haber takibi için ilçeye giden 5 gazeteci gözaltına alınmıştı. Gözaltında alınan 5 gazeteciden 4'ü serbest bırakılırken, Azadiya Welat çalışanı Deniz Babir tutuklandı. Serbest bırakılan Azadiya Welat muhabiri Ferit Dere gözaltında yaşadıklarını anlattı.

DİHA'da yer alan habere göre, haber takibinden döndükten sonra Sur'un çıkışında polislerin önlerini kestiğini söyleyen Dere, saatlerce bekletildiklerini ve yasak başladıktan sonra TEM'den gelen polisler tarafından "şüpheli sıfatı" ile gözaltına alındıklarını dile getirdi. Dere, polisin, "Bir gün kim vurduya gideceksiniz. Türk'ün gücünü göreceksiniz" diyerek, tehditler savurduğunu kaydetti.

NEDEN HABER YAPIYORSUNUZ? 
Gözaltına alındıkları süre boyunca gözaltı gerekçelerini öğrenemediklerini dile getiren Dere, emniyette de kendilerine, "Sur'a neden gittiniz, neden bu fotoğraf çektiniz?" gibi soruların sorulduğunu belirtti. "Neden haber yaptığımızı dahi sordular" diyen Dere, gazetecilik faaliyetlerinin suçmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını vurguladı. Dere, "Bizi yaptığımız gazetecilik mesleğiyle suçlayanlar, bizi serbest bırakırken bile fotoğraf makinemize, haber notlarımıza, ses kayıt cihazımıza el koydular" dedi. Dere, baskılara rağmen özgür basında gazetecilik yapmaya devam edeceklerini söyledi. (BirGün)