(Deniz Güneş / Demokrat Haber) Suriye’de kriz ve çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte medya ve propaganda savaşları da şiddetlendi.

 

Üretilen ve yayınlan haberlerin büyük bölümünü Suriye karşıtı haberler oluşturuyor. Zaman zaman bunların bir kısmının manipülatif olduğu ortaya çıkarıldı ve haber oldu.

 

Suriye’de yönetimin olaylara nasıl baktığı, neler düşündüğü konusunda ise neredeyse tek haber kaynağı Suriye Resmi Haber Ajansı olan SANA idi. SANA, her ne kadar taraflı ve tek yanlı yayın yapsa da gelişmelerin çatışmaların diğer taraftan nasıl değerlendirildiğini anlamak açısından önemli bilgiler veriyordu.

 

Ancak bir süredir www.sana.sy adresine girilemiyor. Yapılan engellemenin çok profesyonelce olduğu dikkat çekiyor.

 

Düne kadar da Google arama motorunda “sana” yazınca ilk sırada çıkan Suriye Resmi Haber Ajansı'nın www.sana.sy adlı sitesi, artık hiç çıkmıyor. Dünyanın en büyük arama motoruna “sana” yazınca size margarin firmaları gösteriliyor. Suriye resmi haber ajansı Google'da kaybedilmiş durumda.

 

Daha önce Google’ın CIA ile işbirliği içinde olduğuna yönelik çok sayıda haber çıkmıştı. Google iki yıl önce de, Çin’den gelen siber saldırılar bahanesiyle kullanıcı bilgilerini, yasa dışı telefon dinlemeleriyle bilinen CIA ile paylaşmaya karar vermişti.

 

FACEBOOK VE GOOGLE CIA'YE Mİ ÇALIŞIYOR?

ABD'nin diplomatik belgelerini kamuoyuna sızdırarak pek çok başkentte infial yaratan WikiLeaks sitesi kurucusu Julian Assange, Facebook, Google, Yahoo gibi dev Amerikan internet firmalarının ABD istihbaratıyla entegre çalıştığını iddia etmişti.

 

Assange Facebook için "dünyanın en korkutucu casusluk makinesi" ifadelerini kullanmıştı.

 

Assange, Facebook'un insanlar hakkında detaylı bilgilerin derlendiği en büyük veritabanı olduğunu söylemişti. Assange, şunları anlatmıştı:

 

"(Facebook) insanların isimleri, adresleri, ilişkileri, konumları birbirleriyle iletişimleri, akrabaları dahil tüm kişisel bilgilerin olduğu, dünyanın en büyük veritabanı. Hepsi de ABD'de toplanıyor ve Amerikan istihbaratının erişiminde. Facebook, Google ve Yahoo, hepsinin ABD istihbaratı için entegre arabirimleri var. Siz Facebook'a bir arkadaş eklediğinizde bu arabirim ABD haberalma teşkilatı için bedava iş yapıyor, kaydınız otomatik güncelleniyor."

 

Bu web sitelerinin hükümetçe yönetilmediğini söyleyen Assange, ancak istihbarat camiasının bunlar üzerinde yasal ve siyasi baskı oluşturma gereçlerine sahip olduğunu savunmuştu.