Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara mitingindeki Gezi konuşmasının ardından binlerce polisin 18 gündür göstericilerin kontrolündeki parka göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve TOMA’larla sert şekilde saldırması dünya basınının da gündeminde.

İşte Gezi direnişinin dış basına yansıyışı:

NEW YORK TİMES

"Kaos gecesi" başlığıyla verdi haberi. Gazete, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 18 gün süren hükümet karşıtı gösterilere müdahale emri verdi. Polis protesto hareketinin merkezi gezi parkına müdahale etti. İstanbul'da kaos gecesi yaşandı" dedi.

THE GUARDİAN

Gezi Parkı'na müdahalenin ardından Türkiye'deki gerginliğin tırmandığını yazdı. "Erdoğan'ın konuşmasının ardından parka müdahale bekleniyordu. Ancak kimse operasyonun bu kadar çabuk olacağını düşünmedi. Çocuklar ve turistler de müdahaleden etkilendi" diye verdi haberi.

CNN

CNN, operasyonun Erdoğan’ın İstanbul’da yapacağı mitingden hemen önce gerçekleştiğine dikkat çekerek, polis anonsuna rağmen binlerce kişinin meydandan ayrılmadığını belirtti.

BBC

BBC görgü tanıklarının 18 günlük olaylarda en kötü gecelerden birinin yaşandığı yönündeki sözlerine dikkat çekti. Binlerce kişinin başkent Ankara ve diğer kentlerde protestolara destek için sokağa indiğini belirtti.

REUTERS

Haber ajansı Reuters, polislerin kampa girmesiyle yüzlerce kişinin kendilerini çevredeki sokaklara attığını, çok sayıda kişinin kustuğunu ya da baygınlık geçirdiğini aktardı. Haberde Erdoğan’ın konuşmasının hemen ardından gelen operasyonun sürpriz olduğu yorumu yapıldı.

AFP

AFP de polislerin Gezi Parkı’ndaki çadırları ve pankartları söktüğünü aktardı. AFP’ye konuşan bir gösterici, “Gaz maskelerimizi ve gözlüklerimizi aldılar ama hiçbir şey bitmedi. Çok öfkeliyiz" dedi.