G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu dün Edirne sınırında Suriyeli mültecileri haber takibi esnasında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri ve gece saatlerinde evlerine saldırı düzenlenen ve gözaltına alınan Sputniknews çalışanları ile ilgili açıklama yaptı.

G9 Platformu,"Halkın haber alma hakkına aracılık eden gazetecilere yönelik saldırılar son günlerde giderek artmaktadır" ifadesini kullanırken, Sputniknews çalışanlarına yönelik saldırıda "meslektaşlarımızın zarar görmemesi tesellimizdir" denildi.

G9 Platformu, "Ancak bu olayın araştırılarak sorumluların bulunması, hukuki sürecin başlatılması bir zorunluluktur. Her şeyden önce meslektaşlarımızın ev adreslerinin kimler tarafından nasıl ve hangi gerekçe ile bu kişilere verildiği ortaya çıkarılmalı ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Platform son olarak, "Gazetecilerin özgürce görevlerini yapmasını sağlamak devletlerin sorumluluğundadır. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak bir kez daha yetkilileri, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmeye, gazetecilerin görevlerini özgür bir ortamda yapmalarını sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz" dedi.

Gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakılmalıdır" dedi.

G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) 

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)