İdlib’deki asker kayıplarından sonra hükümet kararıyla Avrupa sınır kapılarına taşınan mültecilerin durumunu Edirne’de takip ederken “yasaklı bölgede çekim yaptıkları” iddiasıyla Mezopotamya Ajansı muhabirliği Naci Kaya ve İdris Sayılgan’ın gözaltına alınmasına gazeteci meslek örgütleri tepki gösterdi.

MÜLTECİLERE SERBEST GAZETECİLERE YASAK!

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Avukat Veysel Ok, yaşanan gözaltı olayında devletin ve yargının açık çelişkisi olduğunu söyledi.

Devletin illegal yollardan mültecileri hayatlarını tehlikeye atarak Avrupa’ya geçmek için teşvik ettiğini belirten Ok, bu durumu kayıt altına almak isteyen gazetecilerin ise gözaltına alındığını ifade etti.

Yaşanan durumun hem hukuksuz hem de vicdansızca olduğunun ifade eden Ok, “Arkadaşlar yasak bölgeye girdiği için gözaltına alındı. Ama yasak bölgeye binlerce mültecinin girmesi için bir teşvik söz konusu. Gazeteciler, haber yapma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını kullanıyor. Kamusal bir görev yapıyor” dedi.

Gazetecilerin gözaltına alınmasının hem Anayasa’ya hem de Türkiye’nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu aktaran Ok, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘İKTİDAR GAZETECİLERE BASKI UYGULUYOR’

Türkiye Basın, Yayın, Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren ise, mültecilerin dramını haber yapmak isteyen gazetecilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Ankara’da dün gece Sputnik çalışanlarının evine yönelik saldırı girişimine ve bu sabah gözaltına alınmalarına da değinin Eren, “İktidar her durumda hakikatin duyurulmasını engellemek için gazetecilere baskı uyguluyor. Bu baskılar gazetecilik görevlerimizi yaptığımız için meydana geliyor. AKP iktidarının bu uygulamalarını artık kanıtsadık. Ama her şeye rağmen gazeteciler görevlerini yapmaya devam edecek. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEKLER GÖZALTILARLA GİZLENEMEZ’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, İdlib'de yaşanan saldırının ardından ülkeler arasında yaşanan gerilimin bedelini yine gazetecilere ödetildiğini belirtti.

Sınır kapısına giden on binlerce mültecinin haberini yapmak için yüzlerce gazetecinin bölgede olduğunu ifade eden Durmuş,  şunları söyledi:

“Bu takibi yapan gazeteciler içinde sadece Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ve Naci Kaya'nın gözaltına alınması Kürt gazetecilere yönelik ayrımcılığı da gözler önüne serdi. Aynı zamanda Ankara'da Rusya haber ajansı Sputnik çalışanı 3 kişinin de önce evlerine saldırı düzenlenmesi, ardından gözaltına alınmaları da aynı ayrımcı zihniyetin ürünüdür. Biran önce gözaltındaki meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gerçekleri, gazetecileri gözaltına alarak gizleyemezler.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı