KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan 46 gazeteci için bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve basın emekçileri AKP’yi protesto etti. “Özgür basın için nöbetteyiz” sloganıyla yürüyen protestocular herkesi yarın sabah 09.00’da Beşiktaş Adliyesi’ne gazetecilere destek vermeye çağırdı.

İstanbul Taksim Tramvay Durağı’nda 19.30’da biraraya gelen demokratik kitle örgütleri ve basın emekçileri 46 gazetecinin gözaltına alınmasını protesto etti. “Özgür basın susmayacak” ana pankartı arkasında toplanan protestocular İstiklal Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Protesto eyleminde “AKP özgür basından elini çek”, “Özgür gündem susmayacak”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Gazeteciler çıkacak yine yazacak” sloganları atıldı.

Ellerinde Evrensel, Atılım, Özgür Gündem gazeteleri taşıyan protestoculara halktan da yoğun destek geldi. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Demirören Avm’nin önüne gelindiğinde 5 dakikalık oturma eylemi yapan protestocuları Avm’nin balkonunda bulunanlar da alkışlarla destekledi.

‘BASKI VE TERÖRÜN HEDEFİNDE TOPLUMSAL MUHALEFET VAR’

Oturma eyleminin ardından Galatasaray Lisesi önüne gelen protestocular adına basın açıklamasını Bayram Balcı okudu. Balcı sözlerine “Büroları basan, bombalayan, gazetecileri sokak ortasında kurşunlayan, tutuklayan devlet bugün de matbaaları, evleri, büroları basarak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin, işçi ve emekçilerin sesi olan özgür basını KCK operasyonu adı altında susturmak istiyor” diyerek başladı. Gözaltı ve tutuklamaların hiçbir hukuki tarafının olmadığını söyleyen Balcı, “Düzmece iddialarla ‘hukuki kılıf’ uydurulmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Baskı ve terörün hedefinde sadece Kürt halkının değil toplumsal muhalefet güçlerinin de olduğunu dile getiren Balcı, “Özgür devrimci, sosyalist basının susturulduğu yerde toplumsal vicdanlar da karartılır” dedi.

Balcı “Özgür basın için nöbetteyiz” eylemini gözaltındaki gazetecilerin adliyeye çıkarılacağı Beşiktaş’a da taşıyacaklarını sözlerine ekledi. Basın özgürlüğüne kast eden Terörle Mücadele Yasası’nın bir an önce kaldırılmasını talep eden protestocular Özel Yetkili Mahkemeler’in de dağıtılmasını istedi.

‘YARGI HÜKÜMETİN OPERASYON MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR’

Protesto eylemine katılan milletvekili Levent Tüzel ise yaptığı konuşmada ‘’46 gazeteci arkadaşımız devlet terörünün ve hükümet baskısının mağduru olmuştur. AKP hükümeti ülkemizde zerrece bir muhalefet kabul etmemektedir. Adalet bakanı cezaevindeki gazetecilerin aslında gazeteci olmadığını onların terör suçlusu olduğunu söyleyebilmektedir. Evet, özgür basın ülkemizin ve halklarımızın vicdanıdır. Vicdana ihtiyacımız var’’ dedi. Sendikacılar, öğrenciler, gazeteciler tüm muhaliflerin gözaltına alınabildiğini vurgulayan Tüzel şunları söyledi: ‘’Yargı hükümetin bir operasyon makinesi gibi çalışmaktadır. Burada hedef sadece anadilini ve eşit haklarını isteyen barışı isteyen Kürt halkı ve Kürt halkının medyası değil. Hedef barış diyen kardeşlik diyen emekçi hakları diyen tüm halk güçleridir. Gözaltındaki gazeteciler için burada nöbetteyiz ve bir an önce bırakılmalarını istiyoruz. Artık avukatlar tutuklanmasın, basın özgürlüğüne sahip çıkanlar tutuklanmasın. Bunlar olmazsa bu ülkede nasıl hak ve özgürlükler kullanılabilecek? O nedenle hükümetin artık bu operasyonlara son vermesini ve tüm halkı terörist yerine koymayı bırakmasını istiyoruz.’’

Gözaltına alınan gazeteciler yarın sabah 09.00’da Beşiktaş Adliyesi’ne çıkarılacak. (ANF)