Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) koronavirüs salgını sebebiyle bazı medya kuruluşlarının “muhabir, foto muhabiri ve haber kameramanlarını iş yerine almayıp kapı önündeki konteynırlarda çalışmaya zorladığı” haberlerine tepki gösterdi.

Acil olarak gazetecilerin sağlıklarının korunması ve iş güvenliğinin derhal sağlanması için çağrı yapan TGC “Gazetecilerin can güvenliğinden medya kuruluşları sorumludur” uyarısında bulundu.

Cemiyet, medya kuruluşlarının, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bu kanuna bağlı çıkarılmış tüm yönetmelik hükümlerine, ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tüm önlemlere uymak ve gazetecilerin yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu bildirdi.

TGC, medya kuruluşlarının Covid-19 salgınının önlenmesi konusunda kanunlardaki sürelere bakmadan gazeteciler için iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı hizmetlerini her an ulaşılabilir tutmakla sorumlu olduğunu kaydetti. Cemiyet açıklamasında, “Hiçbir sağlık ve güvenlik önlemi olmayan kulübelerde meslektaşlarımızın çalıştırılması uygulamasından derhal vazgeçilmelidir. Gazetecilerin maske, dezenfektan, eldiven gibi ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır” ifadesini kullandı.

‘HABER PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİ KORUYUN’

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS), gazetecilerin sağlıklarının risk altında olduğu uyarısını yaptı. “Medya sahiplerinin birinci görevi gerçek haberi vermek ikincisi ise bu haberi verecek olan gazetecileri salgından korumaktır” denilen TGC açıklamasında şunlar söylendi:

“Korona virüsü salgınının Türkiye’de de yayılmasının ardından gazetecilerin kamuoyu önündeki sorumlulukları artmakla birlikte can güvenlikleri de riske girdi. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için her şart altında görevlerini yapan gazeteciler bu salgın döneminde de hakikatin peşinden koşmaktan asla vazgeçmiyorlar. Hâlâ sokaklarda haber peşinde koşan meslektaşlarımız risk altındadır. Tıpkı sağlık çalışanları ve hizmet sektöründe çalışan emekçiler gibi gazeteciler de bir kamu faaliyeti yürütmektedir ve onları salgından korumak, iş güvencelerini sağlamak bir görevdir. Bunu sağlayacak olanlar ise medya sahipleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve hükümettir. Medya sahiplerinin birinci görevi gerçek haberi vermek ikincisi ise bu haberi verecek olan gazetecileri salgından korumaktır. Bu nedenle salgın döneminde tüm dünyanın uyguladığı evden çalışma yöntemi bir an önce devreye sokulmalıdır.  Gazetecilik faaliyetlerinden cezaevinde tutulan gazetecilerin acilen tahliye edilmelerini talep ediyoruz. Önlemler alınırsa koronavirüs ile olan savaşı kazanabiliriz. Birlikte güçlüyüz. Birlikte yeneceğiz.”