Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü" nedeniyle Taksim'de yürüyüş düzenledi. Tünel Meydanında, bir araya gelen gazeteciler Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara dikkat çekti.

“Ölüm haberi yapmak istemiyoruz", "Editoryal bağımsızlık için ayağa kalk", "Sendikal özgürlük için ayağa kalk", "Medyada kıyıma son" dövizleri taşındı.

"Özgür basın varsa özgür toplum vardır" pankartı arkasında Taksim Meydanına yürüyen gazeteciler, sık sık "Özgür basın susturulamaz", "AKP elini medyadan çek" , "Başka yerde arama örgütümüz burada" sloganı attı.

Tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, hükümete tepki öne çıktı. Meydanda gerçekleşen ortak açıklamayı GÖP Dönem Sözcüsü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Sol gazetesi yazarı Ahmet Abakay yaptı.

EN HAFİF ELEŞTİRİ BİLE ÖRGÜT PROPAGANDASI SAYILIYOR

Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün ağır baskı altında olduğuna vurgu yapan Abakay, "OHAL dönemlerinde yürürlükte olan TMK yasası başta olmak üzere birçok yasayla iktidarı hedef alan en sıradan eleştiriler ve uyarılar bile örgüt propagandası ya da terör örgütü üyesi kapsamında yorumlanmakta ve cezaevleri gazetecilerle doldurulmaktadır" diye tepki gösterdi.

SESSİZ OLMAZSANIZ CEZAEVİNİ BOYLARSINIZ

Tutuklu gazetecilerin, dışarıdaki gazeteciler ve yayıncılar için tehdit unsuru olarak kullanıldığına da dikkat çeken Abakay, "Biz de, 'sessiz olmazsanız siz de onlar gibi olur, cezaevini boylarsınız' algısı yaratılmaktadır" dedi. GÖP olarak hem iktidara hem de yargıya basın, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılı olma çağrısı yapan Abakay, tutuklu gazetecilerin de derhal serbest bırakılmasını talep etti. Abakay, iktidar yandaşlığı yapan gazeteci ve yazarlara da, tutuklu gazetecilere ve mesleklerine sahip çıkma çağrısı yaptı.

'ÖLÜM HABERİ YAPMAYACAĞIZ'

Açlık grevlerine de değinen Abakay, gazeteciler ve yayıncılar olarak artık ölüm haberleri yapmak istemediklerini söyledi. Hükümete seslenen Abakay, "Cezaevlerinden yükselen soruna, sese kulak vermelerini bekliyoruz" diye konuştu.