Muş’ta 20 Aralık 2017 tarihinde hakkında “ciddi ihbar olduğu” gerekçesiyle gözaltına alınıp, adli kontrol şartı ile serbest bırakılan ve savcılığın itirazı üzerine Ankara’da 22 Ocak’ta tekrar tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Seda Taşkın’ın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Duruşmayı, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, P24 muhabiri Özgün Özçer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve Taşkın'ın gazeteci arkadaşları takip etti.

Taşkın, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

 Kimlik tespitinin ardından Taşkın’a yönelik iddia makamının esas hakkındaki mütalaası hatırlatıldı.

Son savunmasını yapan Taşkın, iddiama makamının hakkında verdiği mütalaayı kabul etmediğini belirterek şunları söyledi:  

“Gazeteciliğe Ankara’da başladım. 3 yıldır da gazeteciyim. Ben haber amaçlı birçok kenti gezdim. Muş, Bitlis ve Van’a haber yapmak için geldim. Muş’ta yaşlı bir demirci amcanın haberini yaptım. Varto’ya gittim. Orada bir kurumun çocuklar için yaptığı çocuk gelişimi üzerine haberler yaptım. Heykel sanatı ile uğraşan bir kadının haberini yaptım. Kültür ve yaşam haberleri yaptım. Bu haberlerimin hiçbiri dikkate alınarak dosyama da dahi konulmadı.”

Şuan cezaevinde olan 80 yaşındaki Sise Bingöl’ün evine gidişi hakkında yöneltilen suçlamaya da yanıt veren Taşkın, şöyle konuştu:

 “Sise Bingöl'ün tutuklanması Türkiye kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve 80 milyon insanın dikkatini çekti. Bir haberci olarak bununla ilgilenmek istedim. Torunu ve kızı ile görüştüm. Tabi haberi giremedim. Emniyete bir evraka imza atmam için çağrıldım. Ondan sonra gözaltına alındım.”

İddianamede “Seda” isminin kod isim olarak lanse edildiğini de belirten Taşkın, Seda’nın kod adı olmadığını belirterek, gazetecilik dışında hiçbirşey yapmadıüını söyledi.

Avukatlar Kaleli ve Konak da, AYM ve AİHM’in basın hürriyeti hakkında kararlarına dikkat çekerek Taşkın’ın beraat etmesini aksi takdirde ise adli kontrolle serbest bırakılmasını talep etti. 

Mahkeme heyeti Taşkın hakkında, “örgüt propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 4 ay, “Örgüte üye olmamakla beraber yardım ve yataklık yapmak” suçundan ise 4 yıl 2 ay olmak üzere toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.