Cumhuriyet.com.tr’nin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven’in tutuklanmasına itiraz edildi.

Güven’in avukatları Tora Pekin ve Abbas Yalçın tarafından üst mahkemeye gönderilmek üzere İstanbul 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sunulan dilekçede, Güven’in başsavcılığın soruşturmasında ‘hukuka aykırı, gerçeklikle bağdaşmayan ve tamamen hayal gücüyle yaratılan niyet okumayla’ şüpheli yapıldığı belirtildi.

“Gazetecilik suç değildir. Haberi suçlamak gazeteciliği suçlamaktır. Gazeteciler üzerinde yargı yoluyla baskı yaratılması hukukla açıklanamayacak kadar hukuka ve demokrasiye aykırıdır” denen dilekçede, ‘Güven’in hukuku hiçe sayan gözaltı kararıyla özgürlüğünden yoksun bırakılmasının ve tutuklanmasının nedeni hukuki değil siyasal olduğu’ savunuldu.

Dilekçede, soruşturmaya konu edilen ‘Biçti’ kelimesinin ne anlama geldiği konusunda yorum yapıldığı ifade edilerek şöyle dendi:

“Asıl bu karar gazeteciler üzerinde algı yaratılarak niyetlerin okunması suretiyle caydırıcılık yaratmanın ve basın özgürlüğünü yok etmenin niyetidir. İtirazımız büyük olasılıkla reddedilecek. Sulh ceza yargıçları tutuklama mahkemelerine dönüştü. Bütün bu olumsuzluklara karşın İstanbul 2’nci Sulh Ceza Hakimi’nin tutuklama kararına itiraz ediyoruz. Tutuklama kararı kaldırılarak gazeteci Oğuz Güven salıverilmelidir.”