Financial Times, ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizi ve önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Halkbank ve Hakan Atilla görüşmelerine ilişkin bir haber yayınladı.

Gazeteye göre, iki ülke arasındaki anlaşmayı Erdoğan'ın Halkbank konusundaki 'daha fazla imtiyaz' talebi bozdu.

‘ANLAŞMA HAZIRDI AMA ERDOĞAN DAHA FAZLASINI İSTEDİ’

Cumhuriyet’in aktardığına göre, Financial Times’da yer alan iddialar şöyle:

“ABD Adalet Bakanı Atilla'nın cezasının kalan kısmını Türkiye'de çekmesi kararını verdi.

Atilla'nın, cezasının geri kalan kısmını Türkiye’de geçirecek olması, ABD hükümeti tarafından, Jeff Sessions seviyesinde verilen bir karardı. Ancak Adalet Bakanlığı bu konuda yorum yapmayı reddetti. Resmi anlaşmayı müzakere eden yetkililerle temas halinde olan bir kişi, bunu “mübadelesiz mübadele” olarak nitelendirdi.

Anlaşma hazırdı ancak Erdoğan Halkbank için daha fazla imtiyaz istedi.

ABD'li yetkililerin elinde, Brunson için pasaport, kendisi ve eşi için uçak biletleri hazırdı. Ancak, Erdoğan’ın Halkbank’a daha fazla imtiyaz talep etmesi sonrasında anlaşma gerçekleşmedi. Bir yetkili, bu talebin, ABD'den İran'a benzer bir davanın askıya alındığı anlaşmaya benzer bir şekilde, bankadan yapılacak herhangi bir soruşturmayı bırakma taahhüdünü de içerdiğini belirtti. ‘Atilla yan konu. Tartışma, Halkbank'ın cezasını ve suçlamalarını düşürmekle ilgili’ dedi. Bir Türk hükümeti kaynağı ise, “Amerikalıların hiçbir önkoşul olmadan (Halkbank davası) her şeyden vazgeçmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.