ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Freedom House, ‘Dünyada İnternet Özgürlüğü 2015‘ raporunda Türkiye’yi ‘kısmen özgür‘ olarak niteledi. Türkiye, internet özgürlüğünde Endonezya, Kenya, Fas gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Türkiye’yi 15 yıl sonra ilk kez ‘basını özgür olmayan ülkeler‘ kategorisinde gösteren Freedom House, bu kez internet özgürlüğü raporunu açıkladı.

Raporda, 2014 yılında yürürlüğe sokulan 5651 sayılı yasayla internete erişim engelleme kapsamının genişletildiği, yasal izin olmadan kullanıcı verilerine ulaşma yolunun açıldığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi’nin bu yasayı geri çevirmesine karşın, daha sonra mahkemedeki yapısal değişiklerle yasanın yeniden uygulamaya sokulduğu kaydedildi.

ONLARCA DAVA AÇILDI  

2015 yılında Youtube, Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine aralıklarla yasaklar konduğu belirtilen raporda, “Onlarca Türk vatandaşı hakkında, sosyal medya üzerinden yetkilileri aşağıladıkları gerekçesiyle davalar açıldı. 2015’in ilk yarısında Twitter’a içeriğin kaldırılması için yollanan mahkeme kararlarının yüzde 92’si Türkiye kaynaklı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter mesajları ile kendisine hakaret ettiklerini öne sürdüğü 67 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu” denildi.

Raporda, üst düzey hükümet yetkililerinin yolsuzluk iddialarıyla ilgili telefon görüşmeleri ve görüntülerin sızmasının ardından, telekomünikasyon yetkilileri ve birçok kıdemli personelin gözaltına alınıp tutuklandığı da vurgulandı.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ RAPORA GİRDİ     

Son bir yıl içinde Türkiye’de internet ortamına ‘seçimler’, ‘protestolar’ ve ‘skandallar‘ın damga vurduğu belirtilen raporda, sosyal medyanın siyasal-toplumsal öneminin büyümesine paralel olarak internete gelen kısıtlamaların da arttığı belirtildi.

Yetkililerin sosyal medyayı en büyük tehdit olarak gördükleri belirtilen raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İnternete karşıtlığım her geçen gün giderek artıyor” sözlerine yer verildi.

Kaynak: Diken