Fransız Le Point dergisi, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği idam tartışmaları ile ilgili bir haber yayınladı.

'TÜRKİYE NEDEN İDAM CEZASINI GETİRMEK İSTİYOR?'

“Türkiye neden idam cezasını getirmek istiyor?” başlığı altında yayınlanan Antoine Grenapin imzalı haberde, “İdamın kaldırılmasının zan altında bırakılması ile birinci derecede PKK’li Kürt isyancıları korkutmasının hedeflendiği belirtiliyor” denildi.

Dergi, idam cezasına ilişkin “Bu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişi için öncelikli koşullardan biriydi. Ankara’nın idam cezasından vazgeçmesi gerekiyordu. Yasa 2002’de oylandı. AKP’nin iktidara gelişinden 2 yıl sonra, 2004’ten beri de yürürlükte” dedi.

"ERDOĞAN'IN YÖN DEĞİŞİKLİĞİNİN HEDEFİNDE BİR KİŞİ VAR: ÖACALAN"

Erdoğan’ın idam cezasına ilişkin söylemlerini aktaran ve Norveç’teki Breivik örneğinden hareketle 21 yıl cezanın Erdoğan tarafından “çok az” olarak görüldüğüne hatırlatmada bulunan dergi, “Erdoğan’a göre Türklerin çoğunluğu idam cezasının uygulanmasından yana. Ancak, analistlere göre Başbakan’ın bu yön değişikliğinin hedefinde aslında tek bir kişi var: Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terörist bir örgüt olarak değerlendirilen Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) kurucusu Abdullah Öcalan” diye yazdı.

"SPONTANE İSYAN ERDOĞAN'I SARSMAMIŞA BENZİYOR"

Artan çatışmalara ve Kürtlerin taleplerine dikkat çektikten sonra binlerce Kürt tutuklunun 12 Eylül’den beri açlık grevinde olduğunu belirten dergi, “Bu spontane isyan Erdoğan’ı sarsmamışa benziyor” dedi.

Erdoğan’ın açlık grevleri karşısında Kürt siyasetçileri “kebap yemekle” suçladığını hatırlatan dergi, “Sözler şiddetli, reaksiyonlar öfkeli” diyerek, BDP’li vekillerin de açlık grevine katıldığını kaydetti.

Gerilimin tırmandığını ifade eden Le Point, “28 yıldır 40 bini aşkın kişinin ölümüne mal olan çatışma karşısında Ankara hiç olmadığı kadar sertliği oynuyor. Bazı gözlemciler Erdoğan’ı popülist olmakla nitelendiriyor ve öyle görünüyor ki onun siyasi hırsına engel olacak hiçbir şey engellemiyor. Başbakan 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını koyma niyetini artık gizlemiyor” diye belirtti. (anf)